657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, devlet memurluğuyla ilgili genel işlemleri düzenleyen ayrıntılı bir kanundur.
Bu kanunun 4.bölümünde memurluğun nasıl sona ereceğiyle ilgili düzenlemeler mevcuttur. 98.maddede, devlet memurlarının;
a) Bu kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması,
b) Memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi,
c) Memurluktan çekilmesi,
ç) İstek, yaş haddi, malullük gibi sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması,
d) Ölümü, hallerinde memurluğu sona erer.
Bu halleden, memurluktan çıkarılma 657 Sayılı Kanunun disiplin hükümlerine göre memurluğun sona ermesini; memurluğa alınma şartlarından birini taşımadığının anlaşılması veya sonradan bu şartları kaybetmesi memurluğa giriş hükümleriyle ilgili olarak memuriyetin sora ermesini; istek, yaş haddi, malullük ve ölüm gibi nedenler da memurluğunu olağanüstü koşullarda sona ermesini düzenlemektedir. Bu haller aynı zamanda memurun isteği olmadan memuriyetin sona ermesi halleridir.
Memuriyetten çekilme ise memurun isteği doğrultusunda gerçekleşen bir durumdur. Ancak bu durum da çeşitli koşullara bağlıdır. Şöyle ki;
Kanunun 94.maddesinde “Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır. Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Olağanüstü mazeretle çekilenler, üstüne haber vermek şartıyla bir ay kaydına tabi değildirler.” hükmü yer almakta ve çekilme işlemini detaylı bir şekilde açıklamaktadır.
Ayrıca 95.maddeye göre “Çekilen devlet memurlarından devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Hizmet icaplarına göre devir ve teslim işlemleri için gerekli süreler, yönetmelikte belirtilir. 96.maddeye göre de “Olağanüstü hal, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerdeki Devlet memurları, çekilme istekleri kabul edilmedikçe veya yerine atanacaklar gelip işe başlamadıkça görevlerini bırakamazlar.” hükmüne göre de çekilme sonrasında devir teslim işlemlerinin nasıl yapılacağı düzenlenmiştir.