Günümüz çocuklarının yaşadığı en önemli sorunlardan birisi de aşırı teknoloji kullanımı ve buna bağlı olarak gelişen teknoloji bağımlılığıdır.

Teknoloji bağımlılığı; teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan, davranışsal bağımlılıklar; oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı alt davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü olarak tanımlanabilir.

Teknoloji bağımlılığı çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyebileceği gibi, akranlarıyla ilişkilerini, iletişim becerilerini, yaratıcılığını ve öğrenmesini de etkileyebilir. Bu nedenle ailelerin bu konu üzerinde dikkatle durmaları, çocukların eğitim hakkını da etkileyen bu bağımlılıktan onları korumaları çok önemlidir.

Teknoloji bağımlılığı konusunda ailelere şunlar önerilebilir;

-Çocukların nasıl bir insan olmasını istiyorsanız ona o şekilde model olun. Tutarlılık, çocukların olumlu davranış kazanmasında en önemli unsurlardan birisidir.
-Çocuklara karşı, onların da birer birey olduğunu unutmadan her zaman saygılı olun.
-Çocuklara sevginizi açıkça ve koşulsuz olarak gösterin.
-Çocuklarla birlikte, ev içinde ve ev dışında oyun oynayın.
-Kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazanılan bir özelliktir. Çocuklarla birlikte kitap okuyun.
-Çocukları birer prens veya prenses gibi yetiştirmek yerine, onların yaşına uygun sorumluluklar verin.
-Çocukların mutlaka bir spor ya da sanat alanında uğraş edinmesini sağlayın. Günümüzde belediyelerin sağladığı çocukların gidebileceği birçok ücretsiz kurslar ve eğitimler vardır.
-Çocukların yaşam amacı edinmesine yardım edin.
-Sonuç değil süreç odaklı başarıyı destekleyin.
-Çocukların arkadaşlarını tanıyın.

Kaynaklar
Başöğretmenlik Yetiştirme Programı-MEB