Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından yürütülen Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS), bir izleme araştırmasıdır. TIMSS, dünya genelinde 4 ve 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen bilimleri alanlarında kazandıkları bilgi ve becerileri dört yıllık periyotlarla uluslararası düzeyde değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
TIMSS 2023, 4.sınıf düzeyinde, matematik alanında Türkiye, 553 ortalama puanı ile 58 katılımcı arasında 8. Sırada; 4. sınıf fen bilimleri alanında 570 ortalama puanı ile 58 katılımcı arasında 4. sırada; 8. sınıf matematik alanında 44 ülke arasında 13. Sırada; 8.sınıf fen bilimleri alanında 530 ortalama puanı ile 44 katılımcı arasında 7. sırada yer almıştır.
Bu sonuçların yanında öğrenci başarısını etkileyen unsurlar olarak sosyoekonomik durum, okul öncesi eğitim ve başarı ilişkisi, Okul iklimi, okul güvenliği, sınıf içi matematik öğretimi, öğrencilerin matematik dersine yönelik tutumları, sınıf içi fen bilimleri öğretimi, öğrencilerin fen bilimlerine yönelik tutumları incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Türkiye’de TIMSS 2023 araştırmasına katılan öğrencilerin %26’sı düşük, %48’i orta ve %25’i yüksek düzeyde sosyoekonomik düzeye sahiptir. Türkiye’de sosyoekonomik olarak dezavantajlı öğrenci oranının, tüm ülkelerin ortalamasına kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir. TIMSS 2023’e katılan düşük, orta ve yüksek düzey sosyoekonomik duruma sahip olan Türk öğrencilerin matematik ve fen bilimleri performansı tüm ülkelerin ortalamalarından daha yüksektir.
Sosyoekonomik düzeyin artmasıyla birlikte 4. sınıf öğrencilerinin matematik ve fen bilimleri başarı puanlarının da arttığını göstermektedir. Düşük ve yüksek sosyoekonomik düzeydeki öğrenciler arasındaki başarı puanı farkı hem matematik hem de fen bilimleri alanında, Türkiye özelinde ve tüm ülkeler ortalamasında dikkat çekici düzeydedir. Bu fark, sosyoekonomik düzeyin öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki belirgin etkisini ortaya koymakta ve eğitimde fırsat eşitliği sağlanması için önlemler alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Bu durum, düşük sosyoekonomik statünün öğrenci performansı üzerindeki etkisinin yalnızca yerel bir sorun olmadığını, aynı zamanda küresel bir boyuta sahip olduğunu göstermektedir. TIMSS 2023 bulguları, öğrencilerin sosyoekonomik düzeyleri ile akademik başarıları arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösteren mevcut araştırmalar ve alan yazını ile uyumlu sonuçlar ortaya koymaktadır.
Politika yapıcılara duyurulur…
Kaynaklar
TIMSS 2023 TÜRKİYE RAPORU