"Bir ülkeyi tanımak istiyorsanız, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakın" Albert Camus
AB uyum yasaları çerçevesinde işçi güvenliği ile alakalı yasa değişiklikleri yapmıştı. Ülkemizde her şey oluğu gibi iş ve işçi güvenliği yasarı da göstermelik oldu. İş kazalarında ölümler sıralamasında Avrupa birincisiyiz. Keşke bu birincilik hak ve özgürlükler anlamında olsaydı. Bir ülke de insan canı bu kadar ucuz olmamalı.
İş kanunu göstermelik değil de, uygulanabilir olsaydı. Ülkemizde ihale alan şirketlere denetim yapılmıyor. İhale alan şirketlerde denetimsizlik ve taşeronluk sistemi iyice sorgulanmalı, kontrol altına alınmalıdır. Bu iki konu disipline edilirse, kalan aksaklıkları düzeltmek daha kolay olur. Taşeronluk sistemine bir düzen getirilmeli, taşeronlar, pastadan pay kapmak için komik denecek bedellerle işi almakta ve fiyat kırmaktadırlar. Bunun sonucunda da geç yatan veya hiç yatmayan maaşlar, düşük ücret, sigortasız çalıştırma, iş güvenliği masraflarını sıfıra çekme gibi sonuçlar işçiler açısından kaçınılmaz olmaktadır. İşçi motivasyonu düştüğü gibi, işverende daha çok kar etmek için kırptıkça kırpıyor.
İhaleyi alan büyük şirket normal şartlarda bir işi taşeron şirkete verebilir. Ama burada sinekten yağ çıkarma yani personel giderlerinden, her türlü ham maddenin ve malzemenin kalitesinden ve güvenlik masraflarından kısma had safhaya ulaşıyorsa ortada sorun var demektir. Bu soruna dur denilmedikçe, bu tür istenmeyen olayları daha çok göreceğiz. Bunun içinde taşeronluk sistemi ve ihale yasasıyla ilgili düzenlemeye gidilmesi gerekmektedir.
Bakın, ben yazımı yazmaya başladığımda Soma’da yaşanan faciada 238 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Hatta bazı yerel kaynaklar bu sayının çok daha fazla olduğunu söylüyorlar. Ama biz resmi açıklamayı baz alıyoruz. Yazımı okuduğunuz saatlerde bu sayının daha artacağı aşikâr görünüyor.
Bu 238 cana yazık değil mi? Bu insanların aileleri ne olacak? Daha da acısı bu maden işçileri arasında 15 yaşında, hayatının baharında olan insanlar vardı. Bu hayatının baharında maden ocağında çalışmak zorunda kalan canların hesabı kime sorulacak?
Yetkililer kendi çocuklarını göz önüne alsınlar. Sıcak evlerde, her istediklerini yaptıkları çocuklarını, 15 yaşındaki o çocuğun yerine koysunlar. Ve artık ellerini vicdanlarına koyarak, gereğini yapsınlar. Bir ülkede insan canı bu kadar ucuz olmamalı. Bugün 3 günlük yas ilan edildi. 3 gün sonra her şey normale dönecek. Bu yaşanan olayda yaşamını kaybedenler unutulacak. Takii bir daha böyle üzüntü verici bir olay çıkıncaya kadar. Artık buna bir dur denilsin.
Soma’da yaralanan işçilere acil şifalar dilerken, hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet ve ailelerine başsağlığı diliyorum.
Unutulmasın, unutturulmasın…