-Merhaba İbiş, ivedi ivedi nereye böyle?

            -Memiş kardeş, ekmek kuyruğuna.

            -Bende oraya gidiyordum; hadi birlikte gidelim. Hem dertleşir konuşuruz hem de ekmeğimizi alır döneriz.

            -Hadi! Sor bakalım. Şu sıkıntılı, zar zor geçinmeye çalıştığımız günümüzden sor ne soracaksan?

            -Allah bizi sınar mı?

            -Çok insanımız, sıkıştıkları zaman “Allah bizi sınıyor” der. Peki Memiş eğer öyle bir şey varsa Allah hep fakirlerimi sınıyor. Milletvekilleri, birkaç yerden maaş alanları niye muaf tutuyor?

            -Niye?

            -Çünkü Allah en adil varlıktır. Ayırım yapmaz. Herhangi bir olayda cahilleri uyutmak için uydurulmuş bir sözdür.

            -Peki İbiş. Hükümetimiz, fiyat artışlarını, kurduracağı ekiplerle fiyatları kontrol ettirerek, fiyatların düşmesini sağlayacakmış; buna ne dersin?

            -İbiş, bir kere serbest piyasa ekonomisi uygulanıyor. Fiyat denetimi yapmak sisteme ters düşer. İkincisi, TL değer kaybediyor. Yani enflasyon başını almış gidiyor. Genel olarak karaborsacılık yok; fiyatlar TL’nın değer kaybetmesi neticesinde artıyor. Bu şekilde enflasyonla başa çıkılmaz. Ekonomik tedbirler almak lazım.

            -Ne gibi?

            -Geçenlerde Gaziantep Ekspres Gazetesinde Sözüm Ona sütununda Orhan Öğretmenin yazısını okursan anlarsın. Sen başka kafana takılan bir şey varsa onu sor?

            -İbiş kardeş, dün bizim komşu bana “Yahu Memiş, sende hep şikâyet ediyorsun…”

            -Sözünü balla keseyim Memiş. Sonra devamında “şükret” dedi değil mi?

            -Evet, nereden biliyorsun?

            -Bunlar itiraz edilmemesi için söylenen sözlerdir de ondan. Aç kaldığında şükredeceksin, bir ihtiyacın olduğunda almaya gücün yetmez ise şükredeceksin, işsiz kalırsan şükredeceksin…

            -İbiş, Yüksek Öğrenimde Bütçe Dersi Hocamız Prof. Dr. Nihat Sayar, devlet bütçesi konusunu işlerken bütçenin en önemli prensibi olarak halkın refahının düşünülmesi olduğunu söylerdi.

            -Doğru. Bir ülkede bütçe, halkın refahının artırılması yönünde hazırlanmaz ise o ülkede halk yokluklar içerisine düşer. Bugün bütçemiz borç ve faiz ödeme üzerine kurulu olduğu için vatandaşın yaşam seviyesini görmüyor musun Memiş?

            -Peki İbiş, bizi yönetenler, faizi artırmam diyor. Ama bakıyorsun tüketici kredi faizleri başını almış gidiyor. Faiz enflasyonun sebebi diye merkez bankası faiz oranı düşürdüğü halde bankaların kredi faiz oranları %30’ları geçmiş.

            -Memiş, işi kurcalama, ekme kalma sıramız geldi. Ekmeğimizi alalım, TMO fiyatı uygun ayçiçek yağı satıyormuş, gidelim, orada kuyruğa gireriz.

            -Tamam.

            ***

            TMO Satış yerine giderken İbiş fıkra anlatmaya başlar:

-Dursun’un arabasının lastiği patlamış. Ne yapacağını kara kara düşünürken oradan geçmekte olan İdris, Dursun’a egzoz borusundan üflerse, lastiğin şişeceğini, sonra lastikçiye götürüp tamir ettirebileceğini söyler.

Dursun egzoz borusundan üfürmeğe başlar. Tam o sırada oradan geçmekte olan Temel, Dursun’a:

- Ne yapayısun Tursun? Diye sorar. Dursun:

-Lastiğum patladida şişirmeğe çalişıyrum.

Temel:

-Ula Tursun, boşuna üflüyorsun; baksana arabanın pencereleri açık.

 

                                                                                   Orhan YALKIN