> Sevgili Okuyucular,
>
> Bugün sizinle aralıklı oruçla ilgili izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.
>
> Aralıklı oruç, gün içinde belirli bir süre hiçbir şey yemediğiniz bir beslenme sistemi. 24 saat boyunca en az 14 saat hiçbir şey yemiyorsunuz. Bu süre zarfında vücut toksinlerinden arınıyor, hücrelerini yeniliyor. Bu konuda takip ettiğim bazı doktorlar ve tıp otoriteleri var. Dr. Ayşegül Çoruhlu, Dr. Osman Müftüoğlu, Dr. Canan Karatay, Dr. Jason Fung. Araştırırsanız bu konuda değerli fikirleri olan başka doktorlar da bulabilirsiniz. Zira konu git gide popüler hale geliyor.
>
> Ben aralıklı oruca 2018’in başlarında başladım. Günde 3 öğün yemeğin vücuduma fazla geldiğini ve sofraya acıkmış şekilde oturmadığımı hissedince günde 3 öğün yemeli miyim diye sorguladım. Yukarıdaki doktorların görüşlerini okuyunca vücudun günde 3 öğün yemeye ihtiyacı olmadığını öğrendim. Peki bu 3 öğün nereden geliyor? Neden tüm dünyada sabah, öğlen yemeği, akşam yemeği konsepti oluşmuş? Sanırım bu bize Endüstri Devrimi’nin bir hediyesi. Fabrikalar günde 3 vardiya (3 vardiya x 8 saat = 24 saat) yaptıkları için günlük yemek sıklığını da vardiya sıklığına göre ayarlamışlar. Aklıma başka bir sebep gelmiyor. Vardiya düzeninde çalışmadığım için günde 3 öğün yemeyi bıraktım.
>
> Ne mi yapıyorum? Günde 2 öğün yiyorum. Sabah 11’de ilk öğünümü yiyorum. Akşam 5’te ikinci öğünümü yiyorum. Bu öğünlerde herşey yeterince var. Herşeyden yeterince yiyince zaten doyuyorum. Sorun şurada. Günlük iş ve ev rutinim her zaman bu yeme düzenine hizmet etmeyebiliyor. Saat 11’de toplantım olabiliyor veya akşam 5’te trafikte olabiliyorum. Bu gibi durumlarda yemek saatlerini 1-2 saat ileri veya geri değiştirebiliyorum. Dikkat ettiğim tek nokta bir gün içinde 16 saat hiçbir şey yememek.
>
> Bu düzen metabolizmamı oldukça rahatlattı. Sürekli yemek düşünmüyorum. Ne istersem yiyorum. Doyduğum için abartmıyorum.
>
> Lütfen not edin. Burada kendi deneyimimi paylaştım. Bu sizin vücudunuza uyabilir veya uymayabilir. Siz de aralıklı orucu denemek isterseniz lütfen öncelikle doktorunuza danışın ve vücudunuzu dinleyin. Onlar size, sizin için doğru olanı söyleyeceklerdir.
>
> Sağlıcakla,
>
> “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.”
>                          Mustafa Kemal Atatürk
>