Kira bedeline  zam yılda 1 kez sözleşme yenileme tarihinde ve TÜFE’nin 12 ay ortalamasına göre yapılır. Son açıklanan Mayıs ayı TÜFE  ortalaması yüzde 39.33 oldu. Bu oran Haziran ayında sözleşmesi yenilenecek konut ve işyeri sakinleri için üst sınırdır.  Ev ya da işyeri sahibi bu oranın altında zam yapabilir ancak fazlasını isteyemez. 5 yılı geçen kira sözleşmeleri  için ise kira tespit davası açılarak, kiranın yeniden belirlenmesi talep edilebilir.

Ancak yeni düzenleme ile

Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde uyarınca 1 Temmuz 2023'e kadar (bu tarih dahil) yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.

Düzenleme ,şu an kirada olan ve Temmuz ayı ile birlikte sözleşme yenilecek kiracılar için oldukça olumlu. Ancak uygulama diğer taraftan ev sahipleri için ciddi bir mağduriyeti de beraberinde getiriyor.

Devam eden kira artış oranı  enflasyona karşı kiracıları koruyordu ama yeni çıkan uygulama ile aradaki denge  sağlanamayacak  ve taraflar  arasına çok büyük anlaşmazlıklara neden olacaktır.

Uygulama ile birlikte her mülk sahibini büyük maddi kayıp yaşayacaktır.  Mülk sahiplerinin büyük bölümü de kira geliri ile harcamalarının bir kısmını finanse ediyor. mülk sahiplerinin  giderleri yüzde 80 artarken kira gelirinin yüzde 25 artması çok büyük bir tehlike oluşturuyor. Yasal kira artış oranı yüzde 40 , ilk aydan itibaren  ev sahipleri  yüzde 15’lik bir zarara uğramış bulunuyor .

Mülk sahiplerinin başvurabileceği yollara gelirsek

İlk olarak zamanı gelen sözleşmeler için Sulh Hukuk mahkemelerine oradan da Anayasa Mahkemesi’ne  başvurulabilir. Ancak bu durumda bile yürütmenin durdurulması talep edilmesi gerekiyor. Çünkü dava süreçleri oldukça  uzun ve Anayasa Mahkemesi’nin  kararı geçmişe yönelik uygulanamaz .  Bu uygulamanın hızla durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapılabilir.