2000 yılında faaliyete başlayan ve Türkiye’nin de 2003 yılından itibaren katılmaya başladığı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı”  PISA sonuçlarını, başta MEB ve eğitim örgütleri olmak üzere, eğitimin bütün tarafları kendi açılarından değerlendirirler.

 

TÜSİAD  TÖDER de, PISA-2012 raporunu değerlendiren kurumlardan. Bu kurumlar adına PISA-2012 sonuçlarını değerlendiren Doç. Dr. Selçuk R. Şirin ve Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran’ın, bu değerlendirmelerini değerli kılan konu ise raporun değerlendirilmesinin yanında; bu raporun verilerine dayanarak, eğitim sistemimiz hakkında, çözüm önerileri sunması. (S.R. Şirin, S. Vatanartıran-2014)

 

Yazarlar; PISA verilerinden yola çıkarak Türkiye'deki eğitim sistemini dünyadaki diğer eğitim sistemleriyle karşılaştırmak ve veriler ışığında ülkemiz için yeni eğitim politikaları önermek amacıyla hazırlamışlar. Raporda aşağıdaki sorulara yanıtlar verilmiş;

a-Gençlerimizin beceri seviyesi dünya liginin neresinde ve son 10 yılda hangi alanlarda

ne denli başarı kaydettik?

b.PISA verileriyle zirveye çıkan ülke ve ekonomiler eğitim alanındaki başarılarını

nasıl kaydetti?

c.PISA verilerini kullanarak başarılı bir şekilde eğitim reformu yapan ülkeler hangi

tecrübelerden geçti?

d.Önümüzdeki dönemde gençlerimize dünya ile rekabet edebilecek donanımları

kazandırmak için eğitim sistemimizde hangi reformları niçin ve nasıl yapmalıyız?

 

İşte rapordan bazı çarpıcı veriler ve çözüm önerileri;

Veri: Okul öncesi eğitime katılım, okul başarısına en kalıcı etkiyi yapan faktördür.

Politika Önerisi: Türkiye'nin eğitim reformu öncelikleri içerisinde en kalıcı sonucu

verecek girişim kaliteli okul öncesi eğitimin tüm ülkede zorunlu olmasıdır. Bu kapsamda

ilk aşamada, ilkokul öncesindeki bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu olmalı ve kademeli

olarak daha erken yaşlara yaygınlaştırılmalıdır.

 

Veri: Türkiye PISA'ya katılan ülkeler içinde okul yönetiminde özerklik bakımından

hem kaynak hem de müfredat belirlemede en son sırada yer almaktadır.

Politika Önerisi: Politika önerisi: Okul yöneticilerinin okul başarı kriterlerini belirleyebildiği, ders kitaplarını seçebildiği, müfredatı çeşitlendirebildiği görece özerk okullar yaratmanın yolları aranmalıdır. Bu reform iki farklı seviyede gerçekleştirilebilir. Ulusal seviyede tüm okul yöneticilerine aşamalı olarak daha fazla yetki ve sorumluluk vermenin önü açılmalıdır. Yerel ölçekte ise sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı öğrencilerin yoğun olduğu okul ve bölgelerde daha dar bir çerçevede özerk okulların yaratılmasına olanak sağlanmalıdır.

 

Veri: Sosyo-ekonomik olarak avantajlı öğrencilerine daha çok öğretmen sunan tek eğitim sistemi Türkiye'dedir.

Politika Önerisi: Sosyoekonomik ve bölgesel başarı farklarını dikkate alarak, dezavantajlı öğrencilerin gittiği okullarda kişi başına düşen öğretmen oran artırılmalıdır.

 

Veri: PISA'ya katılan ülkeler giderek artan oranda bölgesel farkları ortaya koymak için PISA'ya ek örneklem talebiyle katılmakta ve eğitim sistemlerinin fotoğrafını özellikle bölgesel farkları detaylıca ortaya koyacak şekilde çekmektedirler.

Politika Önerisi: Politika Önerisi: Türkiye önümüzdeki PISA 2015 ölçümüne hem ulusal hem de bölgesel ölçümlemeye olanak verecek şekilde örneklemini büyüterek katılmalıdır.

Veri: 2003 ve 2012 yılları arasında PISA'ya katılan 38 ülke ve ekonomi içinde hem başarı puanını hem de fırsat eşitliğini artıran 3 ülkeden biri Türkiye'dir (diğerleri Meksika ve Almanya).

Politika Önerisi: Politika Önerisi: Türkiye'nin PISA'ya katıldığı 2003 yılından itibaren, sosyo ekonomik açıdan dezavantajlı koşullarına rağmen başarı sağlamış öğrencilerimizin oranında sağlanan ilerleme, ülkemizde veriye dayalı reform uygulamasına çok iyi bir örnektir. Şimdi bu yaklaşımın devamı olarak, ortaya çıkan bu başarının ardındaki uygulamaların belirlenmesine ve bu uygulamaların hangilerinin daha yaygın ve daha etkin bir şekilde önümüzdeki dönemde  hayata  geçirilmesi  gerektiğine  karar  verilmesi gerekmektedir.

 

Veri: PISA'da başarı sıralamasında üst sıralara çıkan ülkeler bunu üst seviyelerde

başarı elde eden öğrencilerin oranlarını artırarak gerçekleştirmişlerdir.

Politika Önerisi: Politika Önerisi: Türkiye son yıllarda PISA'da ortalama puanlarını yalnızca alt seviyelerdeki öğrencilerin ve dezavantajlı gruplardan gelen öğrencilerin temel becerilerini

artırarak gerçekleştirmiştir.