Süryaniler, kökenleri 5000 yıl öncesine giden bir toplumdur. Mezopotamya'da yeşeren ve uygarlığın gelişiminde önemli rol üstlenen eski Mezopotamya halklarının yani köklü bir kültürün mirasçılarıdır. Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra, coğrafyayı istila edenlerin baskı ve egemenlikleri yüzünden başlangıçtaki etkinliklerini kaybetmişlerdir. Günümüzde ise dünyanın değişik bölgelerinde dağınık bir şekilde yaşamaktadırlar.

Süryanilerin Aramilerden geldiğini savunulur. Bunun nedeni Süryani halkının Aramca konuşmasıdır. Süryani ataları Aramiler; Hristiyanlığın, Antakya şehrine girdiği ve Hıristiyan dünyasının üç büyük kürsüsünden ilki olan Antakya Elçisel Kürsüsünün kurulduğu dönemde (M.S. 37-43) bölgede etkin durumdaydılar. Çeşitli putlara tapan Aramilerin büyük çoğunluğu, İsa Mesih’in öğretisini kabul ederek Hıristiyanlığa geçiş yapmışlardır. Buna paralel olarak Arami olan isimlerini terk ederek Süryani tabirini kullanmaya ve ayni zamanda konuştukları Aramice lisanına da Süryanice demeğe başlamışlardır.

Dilleri Süryanicedir. Bazı bilim adamlarına göre dünya dillerinin en eskisidir, ama tartışmasız en eski dillerden birisidir. Süryanice yazısının; ilk yazılardan birisi olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Beş bin yıllık geçmişe sahip bu zengin kültürün mirasçıları Süryaniler, günümüzde yaklaşık olarak beş milyon tahmin edilen nüfuslarıyla Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, İsrail ve Hindistan’da yaşamaktadırlar. Ancak yirminci asrın son çeyreğinde, büyük bir bölümü Türkiye ve Ortadoğu’dan ayrılarak, başta Avrupa ve İskandinavya ülkeleri olmak üzere Amerika’ya, Avustralya’ya göç etmişlerdir.

 İlk kez kiliseye müzik alan Süryanilerdir. Dünyadaki ilk ayini de Süryaniler yaptı. Patrikhane 1932 Mardin Deyrulzahfaran ‘daydı. Daha sonra Suriye Humus ‘a taşındı. Şimdi Suriye Şam’dadır. Süryanilerde Kıble doğudadır. Çünkü Mesih’in doğudan geleceğine inanılır. Pazar ve Bayram günleri dışındaki secdeler rekâtlıdır. Abdest yoktur. Bayanlar kiliseye girerken başını örter.

3 tane oruçları vardır. 1.Bayram öncesi 15 gündür. Sadece zeytinyağlı yemek yerler.2.Büyük oruç Paskalyadan önce 50 gündür. Sabahtan öğlene kadar bir şey yemezler, içmezler. Öğleden sonra da sadece zeytinyağlı yemekler yerler.3.Minova orucu 3 gün 3 gece hiçbir şey yemez ve içmezler. Genelde bayanlar tutarlar.

 Süryanilerde genel olarak 1 senede  Meryem Ana, Doğuş, Ölüm olmak üzere 3 ana bayramları vardır.  Ayrıca özel günlerde vardır.  Papaz evlenebilir ama yükselemez. Metropolit ve Patrikler kesinlikle evlenemez ama yükselebilirler. Tek evlilik vardır. Boşanmak kesinlikle yoktur. Ancak zina veya ölüm sebeplerinden dolayı ayrılmak olursa 2 şahit ve bir dini görevli ile boşanabilirler. Metropolit ve Patrikler öldüğünde sandalyede oturtulup ayin elbiseleriyle ve o vaziyette gömülür.  Süryanilerde Noel 25 Aralık’tır. Yasaklanmış yiyecek yoktur.

Allah’tan şer’in gelmediğine inanırlar. Sünnet olmak yoktur. Günah çıkarma vardır. Manevi günahlar işlendiğinde ibadet ve oruçla, maddi bir günahta ise kilise veya bir hayır kuruluşuna bağış yaparlar. Allah’a iman ederler. Kıyamet gününden sonra İsa ile ebedi bir hayat olduğuna inanırlar.

Kaynaklar

http://www.suryaniler.com/suryani-tarihi.asp?id=31

http://toplumvetarih.blogcu.com/suryaniler-yasamlari-inanclari-ve-dilleri-1/8933859