Sevgili Okurlarım, bugün adını ailemde sıklıkla duyduğum, Annem Ayşe Yinanç Erden’in öğretmeni Erten Abdik Bey ile iletişim kurdum, konuştum, yaşamı hakkında bilgiler edindim. Çok donanımlı öğrenciler yetiştiren, başarılı projelerde yer alan Erten Hoca ile aynı zamanda kendisinin abisi rahmetli Prof. Dr. Ahmet Abdik hakkında da bu bağlamda bilgiler edinmiş oldum. Prof. Dr. Ahmet Abdik, Fransa Sorbonne üniversitesinde matematik okuyup yine orada doktora yapan ilk Türk. Dünyaca ünlü bir matematik profesörü ve dehası. Abdik ailesinin biri en büyüğü diğeri en küçüğü olan bu iki kardeşin hayat hikayesinden çok etkilendim ve gurur duydum. Tanışma fırsatı bulduğum, çok çalışkan, insan psikolojisinden anlayan kişiliğiyle gerçek bir eğitimci olmasının yanında iyi insan ilişkileri nedeniyle ve pek çok çocuğun hayatına değer katan Matematikçi Erten Hoca’dan yazımda biraz daha fazla değineceğim. Çünkü Erten Hoca, Cumhuriyet tarihimizin neredeyse 30 yılına yakın bir zaman diliminde “Bir Kelime Bir İşlem Programı” ile evlerinize konuk oldu.

Erten öğretmen; Elbistan "da Abdikler ailesinden " Abdik Hacının beş çocuğundan en küçüğü olarak 1947 yılında Elbistan'da doğmuş. İlk okulu ve orta okulu Elbistan'da (1953-1961), liseyi (öğretmen okulu) Gaziantep' te(1961-1964) ve yüksek öğrenimini İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsünde(1964-1966) yapmış.

Erten Abdik’le diyaloglarımda öğrenim hayatı ile ilgili bazı tespitlerim şu şekilde:

-İlkokul öğretmenleri rahmetli Halil Kışlal ile Ömer Arıkan ve ilkokul müdürü rahmetli Fethi Akat.

-Ortaokulda altı dönem okul iftihar listesinde yer almış, mezun olurken Okul Müdürü rahmetli Hüsamettin Yinanç diplomaları kendisine yazdırmış. O sırada ailesinin adını “Ertan” olarak koymasına rağmen nüfus kağıdında “Erten” olduğu müdürü tarafından fark edilip uyarılmış ancak ailesi ile Elbistan’dan arkadaşları hala ona “Ertan” olarak hitap ederlermiş.

- 1964 yılında Gaziantep öğretmen okulundan okul birincisi olarak mezun olmuş ve MEB kendisini bir” altın kol saati” ile ödüllendirmiş.

Meslek yaşamını sorduğumda;1966-1992 yıllarında (27 yıl) devlet okullarında, 1992-2006 yıllarında( 14 yıl) özel okullarda matematik öğretmenliği, enstitü müdürlüğü, bölüm başkanlığı ve 2009-2010 yılında Maraş’ta Kiptaş Eğitim Kurumlarının Genel müdürlüğünde çalışmış.

Erten Abdik in çalıştığı okullar;

* Maraş Kız İlk Öğretmen Okulu (1966-1974),

*Bursa Eğitim Enstitüsü (1974-1978),

*Kahramanmaraş Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (1978–1979),

*Muğla Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (1979-1981)

*Kırşehir Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü (1981-1982),

*Ankara Fen Lisesi Matematik Öğretmenliği (1982-1992),

*Ankara Özel Yüce Fen Lisesi Matematik Öğretmenliği (1982-1998),

*Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi Matematik Bölüm Başkanlığı,

*Kipaş Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü (2009-2010)

Erten’in öğretmenin meslek yaşamında belirttiği bazı ayrıntılar şöyle;

Erten Abdik çalıştığı görevlerin hiçbirisine kendisi talepte bulunmamış, ilgililerin talep ve isteği ile görev almış.

-Çalıştığı her kurumda branş arkadaşları arasında bilgisi ve öğretmenlik sevgisi sayesinde öğrencileri tarafından tercih edilen öğretmen olmuş.

- Çalıştığı kurumlardaki yaşamları arasında bir fark gözetmemesine rağmen ilk göz ağrısı olması yönünden Maraş Kız İlk öğretmen okulu ile bütün bilgisini sergileme olanağı bulma ve Türkiye’nin en zeki öğrencileri ile ders yapma zevkini tatma fırsatı yönünden Ankara Fen Lisesindeki öğretmenlik yaşamını diğerlerinden ayrı tutuyor.

-1974 de Mustafa Üstündağ’ın Mili Eğitim Bakanlığı sırasında açılan “Eğitim Enstitüsü öğretmenliği ve“Fen Lisesi öğretmenliği” için açılan sınavları kazanarak atamaları yapılmış.

-Ankara’da siyasette, bürokrasi de önemli kişilerin çocuklarına özel ders vermiş.

Anlamış ki, “matematiği öğrenemeyen çocuk yok, öğretemeyen öğretmen var.” diyor.

Erten Abdik öğretmenliğinin yanında yarışma programı jüri üyeliği yaparken diğer taraftan 2005 yılından beri anlaştığı bir yayın evi aracılığı ile ders kitapları yazmış, bunlardan ilköğretim 1,2,3,4,5 ve ortaöğretim 11. sınıf matematik ders kitapları talim terbiye kurulundan onay almıştır.

Son 10 yıldır Bodrumdaki evinde yaşamakta ve ortaöğretim 9 ve 10. sınıflar için ders kitabı yazmakta. Bunların da onay aşamasında olduğunu belirtmiştir.

“Bir Kelime Bir İşlem”

Ankara da TRT televizyonlarında yayımlanan “Bir Kelime Bir İşlem” yarışma programının işlem bölümünün jüri üyeliğini (1983-2011 arasında 29 yıl) öğretmenliği ile birlikte yapmış.

Erten Hoca ayrıca şunları da ekledi:

“Bir kelime bir işlem her iki bölümüyle 7-8 yaşından itibaren herkesin izleyip sürece katılabildiği, ansiklopedik bilgi istemeyen pratik düşünmeyi geliştiren, zihin jimnastiği yaptıran bir yarışma. Tek kanal olduğu zamanda herkesin daha sonra tiryakilerinin izlediği program olmuştur. Okullarda öğretmenlerin öğrenciler ile bu yarışmayı uyguladıkları çok yaygın hale gelmişti. Ayrıca ‘hocam sizin program sayesinde ÖSS de başarılı oldum’ diyen çok gençle karşılaştım. Para ödülü hemen çekim sonrası nakit ödenir, kesinlikle hilesiz bir programdı şeklinde konuştu.

Erten Abdik Hoca’nın abisi, Bilim Adamı Prof. Dr. Ahmet Abdik Hoca’yı yad ederek ve rahmetle anarak yazımı tamamlıyorum:

Prof. Dr. Ahmet Abdik, dünyaca ünlü bir matematik dehası. 1934 doğumlu Prof. Dr. Ahmet Abdik, Elbistan Cumhuriyet ilkokulunu bitirdikten sonra parasız yatılı sınavı kazandı ve Galatasaray Lisesine girdi ve mezun oldu.

Galatasaray Lisesin de lakabı” dokuzsuz Ahmet” imiş. Çünkü bütün dersleri on üzerinden on olarak bilinirmiş. 1953'te mezun olmuş. Prof. Dr. Ahmet Abdik, Fransa Sorbonne üniversitesinde matematik okuyup yine orada doktora yapan ilk Türk’tür. Fransız hükümetinin vermiş olduğu burs ile Paris'e gitti.1962'de Sorbonne'da Matematik Asistanı oldu. 1966'da "Très honorable" derecesi ile Sorbonne'da Matematik doktorasını bitirmiştir. Fransa’da 12 yıl kalan Prof. Dr. Ahmet Abdik; O zaman Dışişleri, tam organize değil iken oraya giden Bakanlara, Başbakanlara rehberlik edermiş. 1966'da yurda döndü ve 1968'de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'ne öğretim görevlisi olarak atandı. 1970'de aynı fakültede Matematik Bölümünde Doçent oldu. 1977'de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümüne Profesör olarak atandı. Bu bağlamda Türkiye’de Ankara Fen Fakültesi-Hacettepe Üniversitesi İzmir Ege Üniversitesi- Galatasaray Üniversitelerinde akademik ve çeşitli idari kadrolarda görev almıştır.8.Ekim.2018 de İstanbul da vefat etmiş ve İstanbul’da defnedilmiştir.

Ord. Prof. Dr. Mükremin Halil Yinanç’ın hem yeğeni hem de manevi evladı ve Bürokrasi de uzun yıllar emek vermiş Tacettin Yinanç, Prof. Dr. Ahmet Abdik ile ilgili şunları dile getirir:

Ahmet abi çok dolu bir insandı. Çankaya’daki evine sıklıkla giderdim. Prof. Dr. Ahmet Abdik, Ord. Prof. Dr.Mükremin Halil Yinanç ile olan bir anekdotunda şunları dile getirir:

“Paris’e gitmeden önce Mükremin Halil Yinanç’ı ziyaret ettim. Paris’te eğlence mekanları çok ama kütüphaneler de çok demişti. Hangi mekânı tercih edeceksin yerini belirle. Elbistan’a döndüm. Damda yatıyorduk. Yıldızlara bakıyordum. Yıldız kaydı ve birden Mükremin Halil Yinanç’ın sözleri kulağımda çınladı. Birkaç gün geçti ve ver elini Paris. Tabii ki yerimi kütüphaneler olarak belirlemiştim.”

Eğitime ışık tutan Mükremin Halil Yinanç’a, Ahmet Abdik’i rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun. Erten Abdik Hocama da uzun ömürler dilerim.