EKONOMİYİ DİNE DAYAMAK
Ekonomi bir bilim dalıdır. Kendisine has kurallar ve teorileri vardır. Örneğin Gresham der ki: “Kötü para, iyi parayı piyasadan kovar”
Bir örnek vermek isterim: Osmanlı döneminde bir ara çift maden para sistemi ile piyasanın para ihtiyacı karşılanıyordu. Hem gümüşten hem de altından yapılmış paralar tedavülde idi. Gümüş para ile altın para arasında bir oran vardı. 1 altın lira 100 kuruş, 1 mecidiye 20 kuruş olduğu günlerde 1 altın lira 5 mecidiye ile değişilebiliyordu. Zamanla gümüş üretimi altına nazaran artınca denge bozulmuş, piyasadan altın paralar çekilmeye başlamıştır. Çünkü altın iyi para durumuna, gümüş kötü para durumuna geçmiştir.
***
Ekonomik kanun ve kurallara göre bir ülkede büyük oranlarda enflasyon olunca yerli para kötü duruma düşer ve halk iyi paralara yönelir.
Ülkemizde, yüksek oranda enflasyon hüküm sürdüğünden, halk TL den kaçmaya ve iyi para olarak değerli paralara yönelmektedir.
***
Enflasyonu Yüce Allah cc yaratmamıştır. Enflasyonun yegâne sebebi ekonomik kanun ve kuralların uygulanmamasıdır. Yüce Allah bir Ayetinde “Ben size akıl verdim…” diyor. O akıl ekonominin kuralları uygulandığında iyi sonuçlar alınır.
Enflasyon dine dayandırılarak ‘sabırla’, ‘az yesek ne olur çok yesek ne olurla’, ‘Müslümana karamsarlık haramdır’, ‘Allah bizi sınıyor’ gibi dine dayalı sözlerle yok edilemez.
***
Temel, “Ha bu enflasyonu ben anlamadım. De bana bakayım, nedir bu” diye sormuş Dursun’a!
Dursun “Haçan sen yirmi beş sene evvel Fadime’yi aldığında fıstık gibi, vücut ölçüleri 90-60-90 değil miydi?
Temel, “He valla aynen öyle idi”.
Dursun: “Fadime şimdi 110-80-120 olmadı mı? Gördüğün gibi rakamlar artmış ama Fadime’nin değeri düşmüş. İşte enflasyon tam budur.”
Orhan YALKIN