Hafta sonu kızımı üniversiteye yerleştirmek için Hatay’daydık. Gitmişken gezdik de tabii.

Hatay’ın doğal güzellikleri ve lezzetleri ile keyifli bir hafta sonuydu.

Gaziantep mutfağı ile Hatay mutfağı her zaman yarış içerisindedir.

Hangi şehrin daha lezzetli ve zengin mutfağa sahip olduğu, kimin kimden etkilendiği hep konuşulur.

Akşam yemeğini yediğimiz Tarbuş Otel’in sahibi Eren Bey de bu yarışta Hatay’ın önde olduğunu kanıtlamak istercesine bir sofra hazırlamıştı bize. Kendi elleri ile hazırladığı lezzetli meze ve yemeklerle “Biz daha iyiyiz” dedi bizlere.

**

İki şehrin mutfakları arasında benzerlik çok fazla. Sonuçta aynı bölgede yer alan iki şehir, iki birbirine yakın kültür…

Ben gördüğüm farklılığı şöyle anlatayım;

Sanayi şehri Gaziantep’in artık mutfağı da sanayileşmiş durumda. Gaziantep’te birçok ünlü gıda işletmesi fabrika gibi çalışıyorlar. Masalara oturup, size hazırlanan fabrikasyon gıda ürününün gelmesini bekliyorsunuz. Garsonlar, kalabalık müşteri gruplarına yetişmek için tabakları bırakıp bırakıp geçiyor. Belki de küçük bir dükkanda ürettiği lezzetlerle böyle devasa bir işletmeye sahip olan usta ise patron olmuş.

Kasada fiş ve adisyon kesmekten gözünün müşteriyi göreceği yok. Uzaktan bir selam gönderirse mutlu oluyorsunuz. Ünlü fast food zincirlerinin yerel versiyonları halini aldı işletmeler; Esnaflık bitti, iş adamlığı dönemi başladı.

Her şey fabrikasyon olunca maliyetler de daha önemli oluyor tabii. Müşteriye küçük jestler, ikramlar tarihte kaldı. Oturur oturmaz, sabahtan istiflenmiş ve hiç yenilmeyen yeşillikler, soğan, biber tabakları neredeyse fırlatılıyor önünüze. Yemek sonunda, hiç dokunulmayan bu tabaklar, bir diğer müşteriye verilmek üzere tekrar toplanıyor itinayla.

 

**

Hatay’da ise esnaflık dönemi devam ediyor restoranlarda. Şehre dağılmış yüzlerce aile işletmesinde öncelikle gülümseyen bir yüz karşılıyor sizi. Evet Gaziantep kadar profesyonel değiller. Ama işletme sahibinin kendi elleri ile hazırladığı yemekleri yerken, onun sizi memnun etmek için çabasını seyrediyorsunuz. Bir eksiğiniz olup olmadığı, memnun kalıp kalmadığınızla ilgili birkaç defa işletme sahibinin uğraması mutlu ediyor sizi. Hatay, bizim çoktan kaybettiğimiz esnaf kültürü ile önümüze geçiyor gıda sektöründe.

Hoşgörüyü, samimiyeti, gülümseyen yüzleri sıklıkla görüyorsunuz Hatay’da…

**

Fiyatlardan bahsedip, hiç moralinizi bozmayayım diyorum ama…

120-175 TL arasında değişen kahvaltı menülerinin, sadece iki saat ileride 75-90 TL arasında, hem de daha fazla çeşit ve yöresel lezzetlerle sunulması, Gaziantepli olarak moral bozuyor tabii.

İki saat ileride, ne değişiyor da fiyatlar en az yüzde 25-30 daha uygun oluyor?

“Hatay, daha küçük bir şehir” demeyin. Bizden daha büyük komşumuz Adana’da da fiyatlar bizden daha uygun.

Sürekli dile getirdiğim; “Bütünüyle ticarete odaklanmış bir şehrin” doğal sonucu bu fiyatlar.

Daha fazla kazanmak… Kazandığınla daha fazla yatırım yaparak daha da fazla kazanmak

Bu döngü içerisinde kazanırken kaybediyor, Gaziantep…

**

Hatay’a lezzetleri, doğal güzellikleri, tarihi için gidebilirsiniz.

Ama bana göre en çok da Gaziantep olarak kaybettiğimiz değerlerin bir yerlerde hâlâ yaşadığını, görmek için gidebilirsiniz Hatay’a…