Atatürk’ün kişiliğinden söz edenler, O’nun çalışma enerjisi ve kitaplara karşı olan tutkusuna dikkat çekmişlerdir. Atatürk’ün yüksek insani nitelikleri arasında, enerji, cesaret ve yüce duygularla düşünceler yer almaktadır. Atatürk, çalışmaları sırasında zaman kavramı ile ilgilenmemiştir. İşlerini bitirinceye kadar uyumadan, dinlenmeden, yemek yemeden çalışmıştır. Atatürk’ün çalışma masasında yirmi dört saat aralıksız çalıştığı bilinmektedir.

Herkesin çalışma yaşamında aynı azim, aynı titizlikle çalışması, kalkınmayı da beraberinde getirir. Biz her şeyi kolay yoldan çözmeye kafa yoruyoruz. Kaytarmayı akıllılık olarak değerlendiren bir zihniyet yerleşti. 

 Hasan Rıza Soyak da çalışma enerjisi ile ilgili olarak şunları anlatmıştır:

“Atatürk çalışmaları sırasında zaman, mekân ve hatta imkan mefhumlarıyla kat’iyyen alakalı değildi. Nerede ve hangi şartlar altında olursa olsun, resmi, milli veya vatani bir vazife tahakkuk etti mi derhal onun ifasına çalışırdı. Çok defa herhangi bir gezi anında kırda bayırda ısrarı üzerine otomobil içinde çalıştığımız ve evrak tetkik ettiğimiz zamanlar olmuştur. Eğlenirken, beni veya bir vazifeliyi görünce derhal beni mi istiyorsunuz? Der ve müspet cevap alınca eğlenceyi bırakır ve vazifeyi takip ederdi. Bütün vazifeliler mahiyetinde çalışanlar kendisinin her karar verdiğimiz dakikada, uykuda olsa bile, uyandırmak salahiyetine haizdik. Atatürk eline geçen bir işi bitirmeden rahat edemezdi. Zaruret mevcut değilse işi ileriye bırakmak adeti değildi; bazen hiç durmadan okuduğu, otuz kırk saat çalıştığı vakidir”(Alıntı)