Bakın çok önemli bir konuyu tekrar dile getirme ihtiyacı duydum. Son torba yasası ve kanun hükmünde kararname ile denetimli serbestliğin iki yıla çıkması ve salıverilen mahkumlar.
Denetimli serbestlik. Burada bazı madde olumlu. İki veya üç günde bir gidip karakolda imza atma. Ancak, günde dört saat bir kurum veya cami gibi herhangi bir yerde çalışma mecburiyeti getirmek.
Ayrıca, sigortalı bir iş bulup çalışma, belki bir yakını veya tanıdığı iş verebilir ancak bu şanslı kaç kişi çıkar? Ayrıca bir iş bulup çalışma şansı yok. Çünkü dört saat denetimden dolayı gitmesi gereken yere gidince, geriye kalan zamanda kim çalıştırır?
Bakın hal böyle olunca; denetimli serbestlikten salıverilen bir sabıkalı mahkuma çok insan iş vermez. Öyle olunca da çalışamayan bir kişi geçimini nereden sağlayacak? Belki bazılarının ailesinin durumunda vardır. Günlük harçlığını cebine kayabilir.
Ama, ceza evindeyken bile haftada, Elli TL’yi zor yatıran aileler ne yapacak? O zaman ceza evinden çıkan denetimli mahkum ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? İşte bunlar hesap edilip, yasa da bir düzeltmenin yapılması gerekiyor.
Öneri; geçmişte merhum Ecevit Af verdiğinde birde yasa çıkarmıştı. Özellikle, ceza evinden çıkmış mahkumlara, eski mahkum kadroları ve iş bulma kurumuna kayıtlarını yaptırıp, on kişi çalıştıran her işletmeye, bir mahkum çalıştırma şartı koymuştu.
Sebebi ise, ceza evinden çıkıp işsiz kalıp boşlukta kalıp, yeniden suç işlemeyip topluma kazandırmak amacıyla çok mahkum işlere yerleştirildi. Çoğu da emekli oldu gitti.
Şimdi buna benzer bir çalışma ortamı yapılması gerekiyor.Belki denetimli olarak Devletin gösterdiği yerlerde , dört saat çalışmalarını sağlayarak,bu insanlara en az ayda500 TL, bir para yardımı yapılabilinir yada devlet kurumları ile özel sektörle anlaşarak, bu insanların çalışmaları sağlanabilinir.
Şimdi acı bir gerçek: çok insandan duydum. Denetimli çıkanlar bizi çıkarmasalar bundan iyiydi. Çalışma yok para yok ailemize daha fazla yük olduk. Hükümetin acilen buna bir çare bulmasını bekleyen mahkum ve mahkum aileleri çok zor durumdalar.
Belki birileri buna kulak asar. Haklılık payı olduğunu düşünür gereken, yasanın değişmesi veya, denetimli yerine, Şartlı Tahliyeye dönüştürür. İnsanların çalışma iş kapısını açarlar. Aslında bu konunun çok uzun bir açıklaması var. Yazımda ancak bu kadar dile getirdim. Fikir yönünden neler yapılması gerektiğini de bir danışma kurulu gibi ortamda detaylarını açıklayabilirim.
Çünkü biz Ecevitçiler, her zaman yaratıcı insanlar olarak, kimsenin mağdur olmaması yönünde her türlü hizmet vermeye hazırız.