Spor esnasında yaralanma riski normalden kat ve kat fazladır. Çünkü yapılan sporun türüne göre kullanılan kas grubu yoğun bir çalışma temposuna girer. Spor yapmak her ne kadar sağlıklı olsa da doğru yapılmadığı taktirde sakatlıklara yol açabilir.

Her bir spor dalı, kendi içerisinde değişik sınıflandırmalara tabiidir. Kimisi kuvvet artırımını hedeflerken kimisi endurans a yöneliktir. Endurans süreklilik demektir. Örnek verecek olursak; kol ve omuz kasları en güçlü kişi, yüksek bir yerde. Tutarak vücudunu boşluğa bıraktığında uzun süre kendini tutabilecek anlamına gelmez. İşte burada devreye endurans girer. Güçte süreklilik sağlamak da bazı sporlarda gücün kendisi kadar gereklidir.

Gerek ataklık isteyen sporlarda, gerek güç gerektirenlerde dikkat edilmesi gereken belirli hususlar var. Hepsi için geçerli olan; başlamadan önce kasları bu işe hazır hale getirmektir. Ani gerilmelere ve ani şiddet değişikliklerine maruz kalınabileceği için spor öncesindetüm bu hareketleri daha temkinli bir şekilde birkaç defa tekrarlamak kaslara uyartı gönderecek ve tetikte olmalarına fayda sağlayacaktır.

Kırıklar ve çıkmaların yanı sıra burkulmalar, kas yırtılmaları ve ligament yani bağ yaralanmaları sporda en sık karşılaşılan yaralanma tiplerir.

Bunların hemen hepsi dengesiz yük bindirmek ve yanlış hareket sonucu oluşur. Tabii direkt travmaya maruz kalmak ta olası bir risk faktörü.

Spor, genç-yaşlı, şişman-zayıf herkes için zaruri bir aktivitedir. Herkes kendi yaşına beden yapısına ve kronik rahatsızlığına uygun bir spor dalı seçerek yeteri kadar onunla ilgilenmesi lazım. Spor yapmak bünyede kronik yorgunluğu alır, sistemleri düzenler, iştah açar. Normalden fazla çalışan hücreler daha çok oksijen ve besine ihtiyaç duyar. Bu durumda sindirim ve solunum sistemi kendisini bu yeni duruma göre modifiye ederek varsa eksiklikleri belirli oranda telafi eder.

Sporun her türlüsü insana fayda sağlar. Başlarken esnetme hareketleri ve dolaşımı artırmaya yönelik birtakım yaklaşımlar spor esnasında daha rahat etmenize olanak sağlar. Sakatlanmalardan ve kalp rahatsızlığı, diabet gibi rahatsızlıkların sporda risk oluşturma faktöründen sakınmak için uygun bir egzersiz programınızı terapistinize danışarak edinebilirsiniz. Bilinçle atılan her adım sizi sağlığa yaklaştırır.