Sınır ihlalleri uluslararası arenada en sinir bozucu hareketlerdendir. Bir yanda vatan toprakları -ki namus mesabesindedir- bir yanda sınırın gerçekten ihlaline ilişkin tesbitin zorluğu, bir yandan cevap versen ufak tefek olayları bahane edip densiz olma, vermesen babayiğitliğe halel getirme.... Sakal bıyık yani...
Sınır ihlali egemen bir devlet için kabul edilemez. Ne var ki egemen bir devletin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları da vardır. Türkiye’nin sık sık başvurduğu "sıcak takip hakkı" gibi...
Bir Suriye helikopterini düşürdük, "yaparım bilirsin, deliyim gözü kara deliyim, yakarım Roma'yı da yakarım" şarkısı eşliğinde olayı sıcağı sıcağına göğsümüzü kabartarak üstlendik.
Umarım bir zaman sonra başımızı ağrıtmaz bu olay. Suriye'ye ait bir savaş unsurunun sınırımızdan 2 kilometre içeride 2 saat süre ile ihlalde bulunması kabul edilemez. Ancak olayın tarafı olmanın verdiği duygusallığa boyun eğmeden aklı selim ile değerlendirildiğinde şu soruların cevaplanması gerekir:
1) İhlalde bulunan helikoptere uyarıda bulunulduğu, buna rağmen ihlali sürdürmeye devam ettiği bildirilmiştir. Bu uyarıya herhangi bir cevap verilmiş midir? Suriye'nin iddiasına göre helikopterle irtibat teknik bir arıza nedeniyle kesilmiş, helikopter bu sebeple rotasını belirleyememiştir. Uyarının telsizle yapıldığı muhakkaktır, uyarılan helikoptere uyarı mesajının ulaştığından nasıl emin olunmuştur? Suriye tarafının iddiası doğru ise helikopterin telsizinin arızalı olması kuvvetle muhtemeldir.
2) Helikopterin havadan havaya atılan füze ile vurulması bir zorunluluk mudur? Başkaca önleme imkanı -inişe zorlama, engelleme yapma, uyarı ateşi yapma, tacizde bulunma vb- varken neden vurma seçeneği ilk seçenek olarak kullanılmıştır?
3) Suriye'nin sıcak takip hakkını kullandığı iddiasını ileri sürmesi karşısında -ki sınırlarımızın yol geçen hanına döndüğünü sağır sultan bile bilmektedir- böyle bir durumun varlığı/yokluğuna ilişkin deliller tesbit edilmiş midir?
4) Benzer sınır ihlalleri durumunda vurma seçeneği kullanılmakta mıdır? 2013 başından bugüne 46 kez ihlalde bulunan bir başka komşu devlete ait ihlal tarih saatlerinin (ki bir ihlal toplam 6 saat 36 dakika sürmüştür) Dış İşlerine bildirildiği belirtilmektedir. Bu ihlaller hakkında Dış İşleri ne gibi işlemler yapmış, önlemler almıştır?
Vurulan uçağımız veya Suriye'nin helikopteri değil, yüzyıllardır var olan, yüzyılın başında sekteye uğrayan "güven"imiz...