Sevgili engelli kardeşlerim Yeni bir eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte engelli öğrenciler ve ailelerini de yeni sorunlar beklemektedir.

İyi bir eğitim engelli yada engelsiz her bireyin hakkı olmasına rağmen bir takım olumsuzluklar neticesinde engelli bireylerin eğitimi bir çok sorunlarla, sıkıntılarla doludur. Ulaşım, anlaşılabilirlik, kaynaşma, önyargılar ve dahasını sayabiliriz.

Ülkemizde engellilerin okuma yazma oranları oldukça düşük seviyelerdedir. Hepimiz biliyoruz; Temel eğitim ve öğretime devam etmek her çocuk için zorunludur.

Ben çocuğumu okula göndermiyorum demek yasalarca suçtur. Peki, engelli çocuklar bu yasanın neresinde…

Engelliler Kanunu’na göre, Hiçbir gerekçeyle Engellilerin eğitim alması engellenemez. Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve Engelli olmayanlarla eşit eğitim imkanı sağlanır.

Engelli bireylerin özel eğitime ihtiyaç duyup duymadıkları, Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan özel eğitim değerlendirme kurulu tarafından belirlenmektedir. Özel eğitim hizmetlerinden yararlanmak için ikamet edilen ilçede bulunan Rehberlik Araştırma Merkezlerine müracaat edilmelidir.

Özel eğitim veren bazı rehabilitasyon merkezleri, engelli çocukları deyim yerindeyse birer altın yumurtlayan tavuk gibi görüyorlar. Kendilerine engelli öğrenci bulan ve getiren üçüncü şahıslara pay verecek kadar işi ticarete dökme durumuna getiriyorlar. Çünkü öğrenci başına devletten ödenek alıyorlar.

Engelli öğrencisi ailelerden ricam çocuğunuzun rehabilitasyon merkezlerinde nasıl eğitim ve öğrenim gördüğünü sık sık bizzat giderek izleyin ve çocuğunuzun eğitimi hakkında bilgi alın. Bu hem çocuğunuzun daha iyi eğitim almasını sağlayacaktır. Hem de o eğitim kurumu kendini denetim altında hissedecektir.

Engelsiz kentler de Engelsiz bir eğitim, öğretim yılı dileklerimle…

Yaşar ÇELİK