Pandemi döneminde olan birçok olumsuz faktörler yüzünden etkilenen halkın stresi aynı zamanda öğrenci hayatına da etki ediyor. Aileler oluşan krizden dolayı öğrencileri uzaktan eğitime yönlendirmek isterken yaşanan stresi unutuyor.

Birçok öğrencinin sınav kaygısından öte geleceğe olan kaygısı anksiyeteye  neden oluyor. Böyle bir durumda oluşan stres ve kaygılar öğrenciyi farklı şekilde etkiliyor.

**

Bu stresle baş etmeye çalışırken, bir de pandemi çıktı. Aksiyete,korku, endişe gibi psikolojik rahatsızlıklar son dönemde bayağı artış gösterdi.

 Bu durumda çocuklar ortamdan uzaklaştığı zaman aileler kendilerinden utanıldığını, sevilmediğini, anlayışsız olduklarını düşünüyor oldu.  Asıl meseleyi anlatamayan çocuklar daha fazla strese boğulup bu kaygıyı kendi  içlerinde yaşadılar.

Zamanla bu sorunun bir tedavi gerektirdiği de anlaşıldı. Profesyonel bir yardım almadan üstesinden gelinemedi.

Muhtemelen yaşayarak nasıl tedavi edildiği öğrenilmiştir. Ben yine de Acıbadem Hastanesi sitesinden bir uzman yazısından okuduğum bilgiyi sizinle paylaşmak istedim.

“Sosyal aksiyete bozukluğunun tedavisi, durumun bireyin günlük yaşamda işlev görme yeteneğini ne kadar etkilediğine bağlıdır. Sosyal aksiyete bozukluğu için en yaygın iki tedavi türü psikoterapi yani psikolojik danışma veya konuşma terapisi veya ilaç tedavisidir. Bazı vakalarda iki tedavi türü eş zamanlı olarak kullanılır.

Psikoterapi, çoğu sosyal aksiyete bozukluğu vakasında görülen semptomlarda iyileşmeye yol açar. Terapi sürecinde birey kendisiyle ilgili olumsuz düşünceleri nasıl tanıyacağını ve değiştireceğini öğrenir. Sosyal durumlarda güven kazanmasına yardımcı olacak beceriler geliştirir.

Birey sosyal becerilerini geliştirmek ve başkalarıyla ilgili rahatlık ile kendine güven kazanmak için beceri eğitimine veya rol yapma oyunlarına da katılabilir. Bireyin sosyal durumlara maruz kalma pratiği yapması, endişeleri ile başa çıkması için özellikle faydalı olabilir.

Bireyler sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinin uzun süreceğini kabul etmelidir. Bu sebeple hemen pes edilmemelidir.  Birkaç hafta veya ay boyunca psikoterapi yardımıyla ilerleme kaydedilebilir, veya bireyin durumu için doğru ilacı bulmak biraz deneme yanılma gerektirebilir.

Bazı vakalarda sosyal anksiyete bozukluğunun semptomları zamanla azalabilir ve bu sayede ilaç tedavisi kesilebilir. Diğer vakalarda ise durumun nüksetmesini önlemek için yıllarca ilaç alması gerekebilir.”