Öğretmen atamaları, son yıllarda eğitim kamuoyunun ve ülkenin en önemli gündem maddeleri arasında yer almaya devam ediyor.

Özellikle KPSS sınavı, sözlü sınav ve atama takviminin açıklanmaması, atama kontenjanları konusundaki belirsizlik ve adaletsizlikler, karma atama olup olmayacağı, norm kadro açığı yüz bini aşmasına rağmen her yıl farklı sayılarda atama yapılması gibi konular, ataması yapılmamış genç öğretmenleri gelecek konusunda endişeye sürüklüyor.

Bu bağlamda yeni mezun öğretmenler, öğretmen atama sürecinin, geçmiş yıllarda da bu şekilde belirsizliklerle dolu olduğunu düşünüyor olabilir.

Oysa durum hiç de öyle değil!

Eski yönetmelikte atama dönemi var mıydı?

Öncelikle yürürlükten kaldırılan 2010 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 19.maddesine göre “Öğretmenlik kadrolarına atamalar her yıl ağustos ayında bir defada yapılır. Öğretmenlik için duyuru, başvuru ve atamalar, ağustos ayı sonu itibarıyla tamamlanır. Bu atamalar sonucunda, yasal süre içinde göreve başlamayanların yerine ağustos ayında başvurusu alınanlardan puan yetersizliği nedeniyle ataması yapılamayan adaylardan puan üstünlüğüne göre aynı alanda, aynı eğitim kurumlarına aynı yıl kasım ayında atama yapılır.” hükmü yer almaktaydı ve atamalar ağustos ayı içinde tamamlanırdı. Süreç, kasım ayında, boş kalan kadrolara atama yapılması suretiyle, bitirilirdi.

Öğretmen atamaları ile ilgili iki yönetmelik var!

Öğretmen atamaları konusunda şu anda yürürlükte iki yönetmelik bulunmaktadır. İlki, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği olup, bu yönetmeliğin sadece yer değiştirme hükümleri uygulanmakta, ayrıca bu yönetmelikte özel bir atama dönemi bulunmamaktadır. 

İkinci Yönetmelik ise 2016 yılında yürürlüğe giren Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliktir. Bu yönetmelikte atama dönemleri 6.maddede düzenlenmiştir ve şu şekildedir; “Sözleşmeli öğretmenlik pozisyonlarına Şubat döneminde atama yapılır. Bakanlıkça gerekli görüldüğü hâllerde pozisyon imkânları ve ihtiyaç çerçevesinde bu dönem dışında da atama yapılabilir.”

Mevzuat bu şekildeyken, MEB bu hükme uygun işlem yapmamakta, Şubat ayında bırakın atama yapmayı, atama duyurusunu bile yapmayarak atama sürecini belirsizliğe bırakmakta, atama duyurusu yaptığında da süreci beş-altı aya yayarak, genç öğretmenlerin KPSS’ye hazırlık sürecinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.

2022 yılının Nisan ayındayız ve atama takvimi 2021 yılı Eylül ayında yayınlanan, ataması 31 Ocak 2022 tarihinde yapılan öğretmen alımı dışında bugüne kadar herhangi bir resmi açıklama yapılmamıştır. Bu durum, genç öğretmenlerin gelecek konusunda endişeye kapılmalarına ve kaosa neden olmaktadır.

Bu nedenle MEB bir an önce 2022 yılı öğretmen atama takvimini açıklamalı, yaşanan kaosu ortadan kaldırmalıdır.