Glisemik indeks, besinlerin içerisinde bulunun karbonhidratların kan şekerini yükseltici etkisidir. Bütün karbonhidratlı yiyeceklerin glisemik indeksi aynı değildir ve vücudumuza etkisi farklıdır. Glisemik indeksi üç gruba ayrılmaktadır: glisemik indeksi düşük besinler, glisemik indeksi orta düzeyde besinler ve glisemik indeksi yüksek besinler. Bir gıdanın glisemik indeksi 55’ten küçük ise düşük, 56-69 ise orta ve 70’ten büyük ise de yüksek glisemik indeksli kabul edilir. Beslenmemizde glisemik indeksi yüksek besinleri tercih etmemeliyiz çünkü glisemik indeksi yüksek besinler bağırsaktan hızla emilerek kana karışır ve insülin refleksi yaratarak çok fazla insülin salgılanmasına neden olur. Glisemik indeksi yüksek besinler kan şekerini tüketildikten hemen sonra aniden yükseltir daha sonra emilim gerçekleştikten sonra insülin refleksini arttırarak kan şekerinde ani düşüşe neden olur.

Artan insülin seviyesi, vücutta yağlanmaya sebep oluyor!

Glisemik indeksi yüksek besinler tüketildiğinde insülin seviyesi vücutta artar bu durumda kan şekerinde ani düşüş sağlaması açlık durumunu meydana getirir. Bu durumda tokluk hissinin azalmasına ve bireylerde daha fazla yemek yeme ihtiyacı hissi yaratmaktadır. Gereğinden fazla tüketilen besinler de vücutta yağ depolarının artmasını sağlamaktadır.

Neden düşük glisemik indeksli besinler tüketmeliyiz?

Düşük glisemik indeksli besinler kan şekeri üzerinde olumsuz dalgalanmalar yaratmaz. Ayrıca tokluk süresini uzatarak iştahımızı kontrol altına alır ve kilo kontrolü sağlar. Düşük glisemik indeksli beslenme insülin seviyesini ve insülin direncini de kontrol altına almaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda, diyabet ve koroner kalp hastalığının günlük beslenmedeki glisemik indeks içeriği ile yakından ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Glisemik indeksi neler etkiler?

Besinin işlenişi, pişirilmesi, kabuklu olup olmaması, içerdiği nişasta çeşidi, içerdiği şeker miktarı ve beraber tüketilen besinlerin türü de etkiler.

Düşük glisemik indeksli beslenmek için neler yapılmalıdır?

Karbonhidrat seçiminizi doğru yapmalısınız

Gereğinden fazla karbonhidrat tüketmemelisiniz.

Tam tahılları tüketmelisiniz.

Sebzeleri tüketmeye özen göstermelisiniz.

Meyve suları yerine meyveleri tüketmelisiniz.

Rafine şeker içeren ürünlerden uzak durmalısınız.