Fibromiyalji; nedeni bilinmeyen, yaygın vücut ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu ve anksiyete ile seyreden ve vücudun belli anatomik bölgelerindeki hassas noktalar ile karakterize kronik bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Olası nedenleri arasında genetik, nörolojik, psikolojik, uykuyla ilişkili ve immünolojik faktörler sayılmaktadır.

Fibromiyalji sendromunda en sık görülen ve karakteristik semptomlar yaygın ağrı, sabah katılığı, yorgun uyanma ve uyku bozukluğudur. Aynı zamanda baş ağrısı, depresif ruh hali, kaygı, nefes almada zorlanma ve egzersize karşı dirençsizlik de görülebilir. Aile öyküsü olanlarda Fibromiyaljinin daha fazla görülmesi genetik faktörlerin rol aldığını düşündürmektedir. Fibromiyaljili hastaların ağrılı uyaranlara daha duyarlı olduğu gösterilmiştir. Fibromiyalji sendromunda görülen ağrı, yorgunluk, depresyon, uyku bozukluğu ve bilişsel fonksiyon bozukluğu gibi çok sayıda belirti ve bulgu hastalarda engel yaratarak günlük yaşam için gerekli aktiviteleri sürdürme kabiliyetini azaltarak yaşam kalitesini belirgin düzeyde bozmaktadır.

Fibromiyalji sendromu kadınlarda çok daha sık görülür. Fibromiyalji sendromunun sebebi henüz kesin olarak tespit edilememektedir. Ama yapılan bazı çalışmalara göre FMS’yi tetiklediği öne sürülen etmenler genetik faktörler, duygusal-fiziksel travma, enfeksiyonlar ve kolay etkilenen kişilik yapısı olarak belirtilmiştir.

Fibromiyaljide sıklıkla tetik noktalar veya hassas noktalar olarak adlandırılan vücut alanları bulunur. 18 farklı alanda bulunan bu noktalar, düşük şiddetli bir basınca bile hassasiyet gösterip ağrıya neden olabilir. Bazı tetik noktalar omuz üstleri, üst göğüs, başın arkası, kalçalar, dizler ve dirseklerdir. Ancak bu noktalar, tek başına tanı kriteri değildir. Güncellenen tanı kriterlerine göre üç ay veya daha uzun süredir devam eden ve dayanılmayan yaygın ağrı şikâyeti olan hastalara fibromiyalji sendromu tanısı konmaktadır.

Fibromiyalji sendromu tedavisinde hastalar, hekimin tavsiye ettiği ilaçlar, kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bu hastalarda egzersiz çok önemlidir. FMS’de fizyoterapist tarafından egzersiz programları bireysel olarak hastanın egzersiz kapasitesine göre düzenlenmelidir. Aerobik egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, germe-gevşeme egzersizleri ve postür egzersizleri genel olarak önerilen egzersiz çeşitleridir. Ayrıca TENS, hidroterapi, yoga, ultrason ve kaplıca fibromiyalji sendromunun tedavisinde önerilen ilaç dışı yöntemlerdir.

Fibromiyalji sendromu varsa sizde, ağrılarla yaşamak kaderiniz değildir.  Uygun bir tedavi programı ile sosyal hayatınızda sizi kısıtlamayan, aktif bir hayat sürebilirsiniz.