Açık yaralar, tıbbi olarak uygulanan birçok yöntem için kontraendikasyon kriterleri arasındadır. Yani açık yara üzerine, yara kapanmadan hiçbir uygulama yapılmaz. Bu bağlamda açık yaralar her alan için aşılması gereken büyük problemlerdir.
Oluşum esasına göre farklı tipte açık yaralar vardır. Kesici-delici aletlerle yaralanmalar, hayvan ısırması, deri hastalıkları sonucu çeşitli büyüklük ve özelliklerde açık yaralar oluşabilir. Bunların en kolay kapatılabilir oranı kesik yaralarıdır. Çünkü parça kaybı olmayan, düz bir hatta zarar görmüş deri, dikilerek bir arada tutulabilir. Fakat parçalanma, yırtılma gibi deri hasarlarının giderilmesi için vücudun başka biyerimden alınan greft yardımıyla yama yapılması, veya daha küçük boyutlarda olan açıklıklar için gerekli temizleme işlemi yapıldıktan sonra kendi kendini kapatması beklenir. Bu üzün süre alan bir yöntemdir.
Şöyle ki, açık yaralar insanın savunma sistemine vurulmuş büyük bir darbedir. Derimiz iç organlarımızla dış dünyayı birbirinden ayıran, içeriye herhangi bir yabancı madde ve mikrop girmesini engelleyen bir sur gibidir. Bu surda açılan bir delik, vücudumuzu bu mikrop ve yabancı mikroorganizmaların girişine açık hale getirecektir.
Açık yaraların kapatılması ciddi anlamda zorlu bir süreç haline gelebilir. Bazen daha da ilerleyerek iyice içinden çıkılmaz bir hale gelebilir. Bunun en iyi örneğine bası yaralarını verebiliriz. Özellikle yoğun bakım servislerinde uzun süre aynı pozisyonda yatmaktan müyevellit ortaya çıkar.
Yara tedavisinde halk arasında birçok yöntem vardır. Bunlardan birisi olan at kuyruğu, laboratuar ortamında yapılan testlerde fareler üzerinde büyük başarı sağlamıştır. İnsan üzerinde yapılan bilimsel bir çalışma olmasa da, teorik açıdan olumlu sonuçlar vermesi olasıır.
Açık yaralarda en önemli şey, düzelmesini beklerken temizliğine dikkat etmektir. Düzenli olarak gerekli pansumanın yapılması büyük önem arz etmektedir. Uzun süren ve kapanmayan yaralar için geciktirmeden tedaviye başlamak sonucun kaderini belirler. Kapanmayan açık yaralar yüzünden amputasyona gidilmesi(uzvun kesilmesi) doğal bir sonuçtur.
Mergun Kayıran