Bağırsaklar artık ikinci beynimiz olarak tanımlanıyor. O yüzden sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak çok önemli. Bağırsak florasının bozulması, bağışıklık sistemi, ruh hali, akıl sağlığı, otoimmün hastalıklar, endokrin bozukluklar, cilt rahatsızlıkları ve kanser gibi birçok hastalığın görülmeyen nedeni olabilir!
Bağırsaklarımızda binlerce yararlı ve zararlı bakteri bulunuyor. Bunların sayıları ise sürekli olarak artıyor veya azalıyor. Bu artışın temel sebepleri arasında yaşam ve beslenme alışkanlıkları yer alıyor. Örneğin yapılan araştırmalar katkı maddeli ve şekerli gıdaların tüketilmesinin Yüksek stres seviyeleri, az uyku gibi bazı faktörler, bağırsak sağlığınızı etkileyen nedenlerdendir. Bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri besleyebilecek davranışlar sergilediğimiz zaman ise yararlı bakteriler bizi sağlıklı alışkanlıklara daha fazla teşvik ediyor. Bağırsaklarımızda bulunan bu yararlı veya zararlı bakterilerin miktarının genel sağlığımızı ve ruh durumumuzu etkiliyor. Peki sağlıklı bir bağırsak düzeni için neler yapmamız gerekiyor?
Probiyotik içeren gıdalar tüketin! Bağırsak floramızda bulunan yararlı bakterilere probiyotik diyoruz. Bu probiyotikler doğal bir şekilde besinler aracılığıyla alınabilmektedir. Probiyotik içeren besinler arasında ev yapımı yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, keçi sütü, kombu çayı bulunmaktadır. Tüm bu probiyotik kaynaklarına ek olarak probiyotik takviyeleri de kullanılabilir. Prebiyotikler, probiyotik bakterilerin beslendiği besin kaynaklarıdır.bu yüzden prebiyotik besin kaynaklarına sofranızda yer vermeliyiz. Enginar, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yer elması, balkabağı, tatlı patates, muz, baklagiller bu besinlere örnek olarak verilebilir
Bol sebze bol lif! Çeşitli Sebze tüketimini ihmal etmemeliyiz çünkü sebzeler iyi lif kaynaklarıdır. lif içeriği yüksek besinler, bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin çoğalmasına destek verir. Şeker zararlı bakterileri besliyor! . Ne kadar faydalı besinler tüketsek de zararlı faktörleri ortadan kaldırmadığımız sürece bağırsaklarımızda zararlı bakteriler çoğalmaya devam edecektir. Dolayısıyla mutlaka şeker tüketimini çok çok azaltmalısınız ve hatta tamamen çıkarmalısınız.Çünkü şeker bağırsakta bulunan zararlı bakterilerin besin kaynaklarından bir tanesidir Et tüketimine dikkat… Et genel sağlığımız için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Fakat söz konusu bağırsak sağlığımız olduğu zaman yediğimiz etin serbest dolaşan bir hayvanın eti olmasına özen göstermeliyiz.Ve antibiyotik verilmiş bir hayvan olmaması çok önemli. Karbonhidratta doğru seçim önemli ! Meyve ve sebze gibi kompleks karbonhidratlar yüksek miktarda lif içerdiği için bu besinler bağırsak florasında bulunan yararlı bakteriler için faydalıdır. Ancak beyaz un şeker gibi basit karbonhidratlardan uzak durmak gerekiyor. Bol su tüketimi çok önemli ! Metabolizma hızı,vücudun normal fonsiyonlarına devamı ve toksinlerin vücuttan atılabilmesi için günlük su tüketimi çok önemli. Kabızlığın önlenmesi ve bağırsakların sağlığı içinde yeterli su tüketimini ihmal etmeyelim. Düzenli egzersiz yapın.! Egzersiz tüm organlarınıza kan akışını arttırır. Fiziksel aktivite, sağlıklı bağırsak hareketlerinizi hızlandırıp düzenleyerek en önemli sorunlarımızdan birisi olan kabızlığı engeller. C vitamini kaynaklarını arttırın. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçının.
Bunlara ek olarak; müshil kullanmadan sindiriminizi korumaya, koruyucu besinler içermeyen besinleri tüketmeye, hayatınızda strese ve telaşa yer vermemeye ve gereksiz ilaç kullanmamaya özen gösterin.