İbrahim Saraçoğlu'nun önerdiği keten tohumu gerçekten besleyici bir gıda maddesidir ve birçok sağlık yararı sağlayabilir. Ancak, keten tohumunun kanseri tamamen ortadan kaldırdığı veya kanser riskini yüzde 1'e kadar düşürdüğü iddiaları bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Bu tür iddiaların, genellikle popüler besinlerin sağlık üzerinde mucizevi etkileri olduğuna dair anlatılardan kaynaklandığı unutulmamalıdır.
Keten tohumu, özellikle omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve bu, anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir. Ayrıca, lif, protein ve çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Bu özellikleri nedeniyle, keten tohumunun kalp sağlığını destekleyebileceği, iltihaplanma riskini azaltabileceği ve bazı kanser türlerinin oluşumunu engellemede yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Ancak, bu tür etkilerin kesin olarak kanıtlanması için daha fazla bilimsel araştırma ve klinik çalışma gereklidir. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya tedavi arayışındaysanız, uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşmek en doğrusudur.
Ayrıca, besin takviyelerinin veya önerilen gıdaların aşırı miktarda tüketilmesinin de zararlı olabileceği ve dengeli bir diyetin önemli olduğu unutulmamalıdır.
Keten tohumu toz haline getirildiğinde hava ile teması artacağı için çok hızlı oksitlenir. Bu yüzden bütün olarak tüketilmesi önerilir. Toz formunda tüketilirken mutlaka cam kavanozda saklanmalı ve küçük miktarlarda satın alınmalı, bekletilmeden tüketilmelidir. Keten tohumu yağı cilde faydaları arasında cildi sıkılaştırması ve sarkmayı önlemesi de yer alır. Kuruyan, kaşınan ve kırmızı renge bürünen cilt ile karakterize bir cilt hastalığı olan egzamanın tedavisine yardımcı olan keten tohumu yağı cildin esnekliğini arttırır.
Keten Tohumu Nasıl Kullanılır?
1. Pişirme Süreçlerinde Keten Unu Kullanın
Sağlıklı bir beslenme artışı için birçok pişmiş üründe keten unu kullanabilirsiniz. Pişireceğiniz ekmek, börek veya kurabiye gibi hamur işlerini yaparken hamuruna keten unu ekleyebilirsiniz. Hamur işi yaparken kullanılacak her bir bardak unun dörtte biri yerine keten unu kullanılabilir.
2. Yumurta Yerine Öğütülmüş Keten Tohumunu Deneyin
Yemeklerde yumurta yerine öğütülmüş keten tohumunu kullanmak, yumurtaya alerjisi olanlar veya vegan kişiler için sağlıklı bir alternatif olabilir. Kullanılacak 1 yumurta yerine 1 çorba kaşığı keten ununa 3 çorba kaşığı su karıştırın. Bir süre bekledikten sonra yumurta akı gibi jel kıvamına geldiğinde yemeklerde kolaylıkla kullanılabilir.
3. Yemeklerde Yağ Yerine Keten Tohumu Kullanın
Keten tohumu yemeklerde yağın yerine kullanılabilir. Yemeklerde kullanacağınız 1 ölçü yağ, margarin veya tereyağı yerine 3 ölçü öğütülmüş keten tohumunu kullanabilirsiniz.
4. Keten Tohumuna Kahvaltınızda Yer Açın
Nesillerdir var olan ancak birçoğumuzun adını yeni duyduğu bu minik süper tohum, sağlık açısından öğünlerimizde yer vermemiz gereken bir besin. Peki, keten tohumu kahvaltılarda nasıl yenir? Keten tohumu nasıl içilir?
Keten tohumunu kahvaltılık gevreklerinize veya omletinizin üzerine serperek tüketebilirsiniz. Hazırlayacağınız smoothie gibi içeceklere de keten tohumu katarak zengin besin içeriğinden faydalanabilirsiniz.
5. Yoğurt ile Birlikte Tüketin
Yoğurt ve keten tohumunu birlikte tüketmek birçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelir. Peki, keten tohumu tozu yoğurtla nasıl yenir?
Bir yemek kaşığı keten tohumunu 1 saat kadar sıcak suda bekletin. Keten tohumu yumuşadıktan sonra 1 kase yoğurt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Keten tohumu ve yoğurdu birlikte tüketmek sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler.
6. Salata veya Çorbalarınızda Kullanın
Keten tohumunu salata, yemek veya çorbalarınızın üzerine serperek kullanabileceğiniz gibi öğütülmüş haliyle de çorba, yemek veya içeceklerinize ekleyebilirsiniz.