Ağrısız şişlikler sarkom habercisi olabilir Ağrısız şişlikler sarkom habercisi olabilir

İzsiz cerrahi Vnotes hem tedavi hem de kozmetik faydalar sağlıyor!

Acıbadem Kartal Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bazı tehlikeli yayılmalara karşı erken tanı ile tedavi olanaklarına kavuşmalarını sağlar” diyor. Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Doç. Dr.Murat Yassa günümüzde en sık görülen 5 kadınsal hastalığı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Rahim miyomları (Leiomyom)

Üreme çağındaki her 5 kadından birinde görülen ve genellikle iyi huylu tümörler olan miyomlar, det düzensizliklerinden aşırı kanama ve ağrıya dek birçok soruna yol açabiliyor. Miyomların rutin jinekolojik muayeneleriyle teşhis edilebildiği ancak kadınların çoğu düzenli muayene yaptırdıkları için anormal büyüklüğüne ve ağırlığına ulaşabiiyor

Tedavisi: Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve aşırı maruziyetten kaçınarak miyom gelişimini önlemek veya uzaklaştırmak mümkündür. miktarı ise yaşar, miyomun büyüklüğüne ve büyüklüğüne göre değişir. Hormonal tedavinin ciddi yan etkileri nedeniyle terk edildiği, günümüzde miyomun cerrahi olarak çıkarılması veya rahmin hazırlığı gibi iyileşmeyi yapan Doç. Yassa “Küçük ve şikayet yaratan miyomlar takip edilebilir veya semptomlara yönelik tedaviler belirli bir süre için denenebilir” diyor.

Anormal kanamalar

Üreme değişikliklerindeki değişimler sık görülen anormal kanamalar; hormonal dengesizlikler, rahim polipleri, miyomlar, rahim duvarlarının kalınlaşması, polikistik over sendromu, başkent ve rahim kanseri gibi birçok nedene bağlı olabiliyor. Doğum kontrol yöntemleri veya bazı kan sulandırıcı sistemlerde anormal kanama mümkündür. Özellikle menopoz sonrası veya uzun süreli kanamalarda acilen doktora başvurulması değişimi değiştirerek Doç. Dr. Yassa “Aksi yaralanma rahim kanseri gibi ciddi hastalıkların tanısında gecikme yaşanabilir” diyor.

Tedavisi: Düzenli jinekolojik kontroller, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve sigaradan uzak durarak riskin azaltılması mümkün. Tedavide; yatan nedene bağlı olarak hormonal tedaviler, rahim içi girişimler (kürtaj vb), miyom veya poliplerin cerrahi olarak çıkarılması ve ileri vakalarda rahmin hazırlanması gibi lezyonlar uygulanabilir

Yumurtaları eritmek

Her 4 kadından 1'inin sorunu olan kaçırma özellikle menopoz sonrası ve doğum yapmış kişinin daha yaygın olduğu görülüyor. Pelvik taban kaslarının zayıflaması, normal doğumlar, menopoz, obezite, kronik kabızlık, hastalığın yolu hastalıkları, diyabet ve kalıcı hastalık hastalığını kaçırmaya yol açabiliyor. Stres tipi (hapşırma, öksürme ile), gevşeme tipi (ani harcama hissi ile) ve karma tipi gibi farklı türler olan harcamayı kaçırma, sosyal hayatı, iş hayatında ve fiziksel bozulma olumsuzlukları olabilirken, stres kaybı, psikolojik stres ve hijyen sorunlarına neden olabiliyor.

Tedavisi: Kegel egzersizleri ve kilo kontrolü ile sağlık kaybı riskinin azaltılabileceğini tedavide erken teşhisin önemli olduğunu, geç kalındığında cerrahi müdahalenin gerebildiğini gösteren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr.Murat Yassa "Tedavisi için; p elvik taban terapileri, tedavi eğitimi, ilaç tedavileri ve ileri vakalarda cerrahi parçalar uygulanabilir. Geç kalındığında kaçırma şiddetler yoluyla sürekli olarak harcanması, tedavi yöntemleri, ciltte bozulma ve böbrek fonksiyonlarındaki noktalar gibi yollar" diyor.

Vajinal orospu

Yıllık 'utandıran sorunlar' arasında yer alan ve bu nedenle kadınların doktora başvurularını engelleme normal genişleme, genellikle Doğum travmaları, yaşlanma, bağ dokularının zayıflaması ve seviyelerindeki düşüş nedeniyle ortaya çıkıyor. Özellikle çok sayıda doğum gerçekleştiren ve menopoz sonrası dönemde Daha sık görülen bu sorunun erken dönemdeki koşulları tedavi edilebildiğini belirten Doç. Dr. Yassa “Böylece yaşamın ciddi şekilde etkilenmeden önce bozulmadan önlenebilir” diyor.

Tedavisi: Düzenli fiziksel aktivite, pelvik taban kaslarını güçlendirmek, egzersizler ve sağlıklı beslenme ile normal dokuların sıkılığını korumak mümkündür. Ani kilo alımından kesinlikle kaçınılması gerekiyor. Doç. Dr.Murat Yassa tedavilerine yönelik şöyle konuşuyor: “Hafif vakalarda pelvik taban egzersizleri ve terapileri , normal lazer uygulamaları, normal hyaluronik asit dolgu uygulamaları, ileri vakalarda ise normal sıkılaştırma ameliyatları (perineoplasti, vajinoplasti) uygulanabilir.”

Genital sarkma (Pelvik Organ Sarkması)

Yapılan çalışmalara göre, her 3 kadından 1'inin karşılaştığı bu sorun tedavi edilmediğinde normal kanserlere de yol açabildiğini yazan Doç. Dr. Pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler, düzenli fiziksel aktiviteler, sağlıklı kilo kontrolü, kronik kabızlık veya kırılabilen gibi durumların tedavisi ile risk azaltılabilirken, evre ilerilerde ise cerrahi müdahale kaçınılmaz olabilir. Bu nedenle gecikmeden uzmana başvurmak gerekiyor.

Tedavisi: Son yıllarda gerek teknolojideki tıp alanındaki gelişmeler sayesinde bu sorunun tedavisi son derece önemli ilerlemelerin kaydedildiğini vurgulayan Doç. Dr. Yassa, cerrahi müdahale gerekmesi durumunda günümüzde İzsiz Cerrahi olarak da bilinen vNOTES yönteminin öne çıktığını söylüyor.

Kaynak: Haber Merkezi