Gündem

İletişim Başkanlığı Dezenformasyon Bülteni'nin 125. Sayısını Yayımladı

Bültende, bazı basın yayın organlarında yer alan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan için helikopter pisti yapıldı" iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

Ankara Polatlı'daki bahse konu helikopter pistinin, iddia edilenin aksine Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından daha önce inşa edildiği ve Polatlı Tarım İşletmesi'nin kullanımına sunulduğu hatırlatılan bültende, söz konusu pistin, olası acil durum ve orman yangınları sırasında kullanılmak üzere yapıldığı kaydedildi.

Bültende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan için helikopter pisti yapıldığı iddialarının kamuoyunu manipüle etmek amacıyla medyaya servis edildiği aktarıldı.

Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan fotoğraflarla ilgili, "İstanbul'da yunus ekipleri tarafından ele geçirilen silahlar. Bu miktarda silah ile neler yapılabilir?" şeklinde iddiaların yer aldığı belirtilen bültende, söz konusu paylaşımların kamuoyunda tedirginlik yaratmaya yönelik manipülatif iddialar olduğu bildirildi.

Bültende, 4 Mayıs'ta Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü Motosikletli Polis Timleri tarafından İstanbul/Sarıyer ilçesinde gerçekleştirilen uygulama sırasında, şüphe üzerine durdurulan bir aracın bagajında çeşitli modellerde toplam 141 silah ve çeşitli mühimmatın tespit edildiği anımsatılarak, araçta bulunan 2 kişi ve silahların polis merkezine intikal ettirildiği kaydedildi.

Polis merkezinde yapılan incelemede, araçta bulunan şahısların Hasdal Kışlası'nda bir dizinin çekiminden geldikleri ve gerekli izin belgelerinin olduğunun tespit edildiği aktarılan bültende, şahısların çekimde kullanılan kurusıkı silahlarla birlikte serbest bırakıldığı ifade edildi.

Bahse konu set ekipmanı ile ilgili fotoğrafların kasıtlı biçimde "gerçek cephane" olarak paylaşıldığı ve "sığınmacılarla" ilişkilendirilmeye çalışıldığına dikkat çekilen bültende, kamuoyunda tedirginlik oluşturmaya yönelik manipülatif paylaşımlara itibar edilmemesi istendi.

"SGK Başkanı Kaya ile ilgili iddialar doğru değil"

Bültende, bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "SGK Başkanı Raci Kaya'nın 3 ayrı koltuğu, 3 ayrı maaşı ve 3 ayrı makam aracı var" iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 11 Ağustos 2023'te Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı olarak atanan Raci Kaya'nın, daha öncesinde sürdürdüğü Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine halen devam ettiği ancak buradan herhangi bir ücret veya kar payı almadığı bilgisine yer verilen bültende, şunlar ifade edildi:

"SGK Başkanı Kaya, G20 Zirvesi Şerpa görevi karşılığında da herhangi bir şekilde ücret almamaktadır. Maaş aldığı tek yer başkanı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'dur. Raci Kaya, haberde ifade edilen SGK Başkanlık makamına ait iki ayrı makam aracından sadece bir tanesini kullanmaktadır. Belirtilen diğer araç, kurumun muhtelif işleri için kullanılmaktadır. İddiaya konu diğer araç ise Kaya'nın Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı ile ilgili iş ve toplantılar için kullanılmakta olup SGK ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz."

"Arap turistin gasp edildiği iddiası doğru değil"

Bültende, İsrail'in propaganda hesaplarından Arap kamuoyunu manipüle etmek amacıyla paylaşılan, "İstanbul Fatih'te saldırıya uğrayarak gasp edilen şahıs, Suudi Arabistanlı bir turist veya Arap turist çıktı" şeklindeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi.

Söz konusu olayda, İstanbul'da bir iş yerine ait nakit parayı, kendilerine ait başka bir şubeye götüren iş yeri çalışanının gasp edildiği kaydedilen bültende, bahse konu görüntülerde saldırıya uğrayan şahsın, Arap bir turist olduğu iddiasının tamamen gerçek dışı olduğu bildirildi.

Saldırıyı gerçekleştiren şüpheli şahısların 4 kişi olduğunun belirlendiği, konunun Asayiş Şube Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği görevlilerine devredildiği ifade edilen bültende, şüphelilerden 2'sinin yakalandığı aktarıldı.

Bültende, saldırganların hızlı bir biçimde yakalanmasıyla olayda gasp edilen paranın sahiplerine teslim edildiği belirtilerek, asılsız iddialara itibar edilmemesi istendi.

"İsrail, bir manipülasyon kampanyasına girişti"

Bültende, FETÖ'nün manipülasyon amaçlı kullandığı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Hükümet, döviz çıkışını engellemek için Türk vatandaşlarına Schengen vizesinin verilmesini engelliyor" iddiasının doğru olmadığı bildirildi.

Vize başvurularındaki yoğunluk nedeniyle ileri tarihlere sarkıtılan randevularla ilgili sorunun aşılması için büyükelçiliklerin çalışmalarını sürdürdüğü kaydedilen bültende, "Randevuların ileri tarihlere verilmesiyle ilgili, 'başvuruların kapatıldığı' veya 'engellendiği' yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Terör örgütlerinin manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.

Bültende, İsrail'in propaganda hesaplarından paylaşılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızına ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesabıyla ilgili iddiaların doğru olmadığı belirtildi.

Bahse konu ekran görüntülerindeki sosyal medya hesabının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'a ait olmadığı vurgulanan bültende, "İsrail propaganda hesaplarının, bir sosyal medya kullanıcısının isim benzerliğini kullanarak manipülasyon yapmaya çalıştığı tespit edilmiştir. İsrail, daha önce de aynı hesapla ilgili bir manipülasyon kampanyasına girişmiştir. İşgalci İsrail'in dünya kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialarına itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.

"Etler, mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmaktadır"

Bültende, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, "Et ve Süt Kurumu, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğini görmezden geliyor" iddiasının doğru olmadığı bildirildi.

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK), PERDER üyesi marketlere kıyma değil karkas et tedarik ettiği hatırlatılan bültende, şunlar kaydedildi:

"Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nde bahsi geçen 6 gün, Bakanlık tarafından onaylı ve kayıtlı işletmelerde 'kıyma üretimi' yapıp, son kullanma tarihi belirlenmiş, paketli ve ambalajlı şekilde perakende satış noktalarına kıyma satan et işleme tesisleri için geçerlidir. PERDER üyesi marketlerde tüketiciye sunulan ESK kıyma, ilgili mevzuat hükümleri gereğince tüketicinin talebi sonrası anlık olarak karkas etten üretilerek satılmaktadır. Kesim öncesi canlı hayvan muayenesi, helal kesim, kesim hijyeni, et muayenesi, karkas derecelendirme, damgalama, soğutma, yükleme ve soğuk zincirin sağlanması gibi tüm prosesler hem Bakanlık hem de ESK veteriner hekimlerinin denetim ve yönetiminde gerçekleşmektedir. Yurt dışında kesilen tüm hayvanların karkas etlerinden alınan numuneler, akredite laboratuvarlarda mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmaktadır. Aynı karkas etlerden yurt içi girişlerinde de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol muayenesi için tekrar numune alınmakta ve akredite laboratuvarlarda mikrobiyolojik analizler yapılmaktadır."

"Vize başvurularının kapatılması söz konusu değil"

Bültende, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında yer alan, "Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiasının doğru olmadığı belirtildi.

Büyükelçiliklerde, vize başvurularındaki yoğunluk nedeniyle randevuların ileri tarihlere sarkabildiği, bu sorunu aşmak için ilgili büyükelçiliklerin çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilen bültende, başvuruların kapatılmasının söz konusu olmadığı, manipüle etmeye yönelik yapılan paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Almanya Silahlı Kuvvetleri (Bundeswehr) Rusya'ya karşı savaşmaları için yıllık 40 bin avro karşılığında Alman-Türk vatandaşlarını askere almak istiyor" iddiasının Alman makamlarınca yalanlandığı anımsatılan bültende, Alman Basın Ajansı'nın (DPA) talebi üzerine, Bundeswehr Federal Personel Yönetimi Dairesi'nden yapılan açıklamada, Bundeswehr'in böyle bir plandan haberi olmadığı belirtilerek, iddiaların yalanlandığı aktarıldı.

Bültende, DPA'nın, Şansölye Olaf Scholz'un Şubat 2024'ün sonunda yayımlanan, "Bundeswehr askerlerini Ukrayna'ya göndermeyecek" açıklamasına da atıfta bulunarak, iddiaların asılsız olduğuna dikkat çektiği belirtildi.

"Oltalama yöntemiyle dolandırıcılık girişimi"

Bazı sosyal medya platformlarında ve internet sitelerinde Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın isim ve logoları kullanılarak "yatırım fırsatı", "ek gelir" gibi başlıklarla yapılan paylaşımların, "oltalama" yöntemiyle dolandırıcılık girişimi olduğuna dikkat çekilen bültende, "Bu ve benzeri internet siteleriyle kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız. Dijital mecralarda, 'para kazandırma' vaadiyle yürütülen bu tür dolandırıcılık faaliyetlerine itibar etmeyiniz. Resmi kurum ve kuruluşların internet sayfalarından yapılan açıklamaları takip ediniz." ifadelerine yer verildi.

Bültende, bazı basın yayın organlarında yer alan, "Oktar örgütünün sosyal medya yapılanmasıyla ilgili şikayetler, Adalet Bakanının görüş bildirmesiyle reddediliyor" iddiasının da doğru olmadığı belirtildi.

Bahse konu haberlerde geçen, "Bakan Yılmaz Tunç, Oktar örgütünün sosyal medyadaki yapılanmasına ait hesapların kapatılması için yapılan başvurularla ilgili ret kararı verilmesi yönünde görüş bildirdi. Bunun üzerine mahkeme hakimi izne ayrıldı, yerine gelen hakim de talepleri reddetti" şeklindeki iddiaların tamamen gerçek dışı olduğu vurgulanan bültende, sosyal medya platformu "X" hesapları üzerinden yapılan ve suç teşkil eden paylaşımların tamamının hukuki çerçevede incelendiği ve soruşturulduğu kaydedildi.

Bültende, yargı süreçleri ile ilgili şaibe oluşturmaya yönelik asılsız iddialara itibar edilmemesi istendi.