Fail bir suç işledikten ve yargılaması yapıldıktan sonra, hâkim suçun niteliği ve sabıka durumuna göre bir hüküm verir. Vermiş olduğu hükmü geri bırakır ve 5 yıllık denetimli serbestliğe tabi tutar. Tabi failin bir daha suç işlemeyeceği konusunda hâkimin gözünde kanaat uyandırmalıdır. Yani; fail 5 yıl içerisinde kasten bir suça karışmaz ise bu suç sabıkaya işlenmez ve o suç sanki hiç işlenmemiş gibi ortadan kalkar.

HAGB, Ceza Muhakemesi Kanunu md. 231 içerisindedir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;

Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkûm olmamış bulunması, Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması, Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi, gerekir.

Sanığın kabul etmemesi hâlinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmez.

HAGB kararının verilebilmesi için, işlenen suç en fazla 2 yıl hapis ve adli para cezası içermelidir.

Bunun haricinde kişinin sabıkasının temiz olması gerekmektedir.

 

Açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen hükümde, mahkûm olunan hapis cezası ertelenemez ve kısa süreli olması halinde seçenek yaptırımlara çevrilemez.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz edilebilir.

5 yıllık süre zarfında kişi, ikinci bir suç işlerse, 2. suçun görüldüğü mahkeme, HAGB vermiş olan mahkemeye durumu bildirir. Bu durumda da hâkim HAGB vermiş olduğu suçtan, hükmü açıklar ve suçun gerektirdiği oranda hapis ve adli para cezasına çarptırılır.

HAGB süresi içerisinde kişi, herhangi bir suç işlemez ve 5 yıllık süreyi doldurursa, kararı veren mahkemeye yazılı başvuru yaparak, HAGB kararının silinmesini talep etmelidir.