Bir tür dolandırıcılık şekli olan, satıcının satışa sunmuş olduğu ürünün yerine maliyeti çok çok düşük bambaşka bir ürün göndermesidir. Dolandırıcının burada yapmaya çalıştığı şey, alıcının beklemiş olduğu ürünü kargo vasıtasıyla eline ulaştığı zaman, “kapıda ödeme” şeklinde bir ödeme yapmasıdır. Yani alıcı herhangi bir hesap numarasına ya da alış veriş sitesi- uygulaması vasıtasıyla bir ödeme yapmadıysa, ne yazık ki satıcıya ulaşmaya çalıştığında ulaşamamakta ya da iade talebi konusunda reddedilerek iade etmede sıkıntı yaşamaktadır. Bu sıkıntılar göz gönüne alınırsa;
Alıcı gelen kargoyu açmadan ödemeyi yapmışsa ve kargocuyla ürün ile ilgili tutanak tutulmadıysa, paketin içerisinden fatura çıkmadıysa, satıcının adres bilgileri bilinmiyorsaürün iadesi yapabilmek için satıcı ile ilgili bilgiler kargo şirketinden talep edilir. Çünkü kargo şirketleri iş yaptıkları kişilerin, firmaların bilgilerinin bulundurmak zorundadır.
Oldu da kargo şirketinden alınan bilgiler doğru çıkmadı, bu durumda kargo şirketi alıcının zararını karşılamak zorundadır. Kanuna göre; Bir ürünü aktaran ya da dağıtımını sağlayan firmalar, birbirinin zararına kefildirler. Bu yüzden de kargo firmaları ayıptan sorumludur. Dolayısıyla zarar kargo şirketinden yazılı olarak talep edilebilir. Talep kargo şirketi tarafından reddedilirse, bu durumda Tüketici Hakem Heyetine ve ya meblağ oranına göre Tüketici Mahkemesine başvurabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, evinize gelen kargocu paketi açmanızı beklemiyorsa veya iade almama konusunda sıkıntı yaratıyorsa, tarafınıza imzalatılan teslim tutanağının “teslim aldım” kısmına “ürünü kontrol etmeden teslim aldım” şeklinde not düşülmesi, ardından da o kısmın fotoğrafının çekilmesi çok sağlıklı olur. Bunun amacı, olası bir sorun halinde elde delil niteliğinde bir belge olacaktır.
Ayrıca sizi bu şekilde dolandıran kişileri, savcılığa şikâyet etmeli ve ceza almalarını sağlamak gerekir. Yoksa emin olun ki sizin başınıza gelen şey, yarın başkasının da başına gelecek…