Zorunlu Hizmet Bölgesine Çakılan Öğretmenler-II-

Bazı İllerde 2009 Yılında İller Arası Tayine Açılan Okul Sayıları:

Amasya:1,   Ankara: 4,  Aydın: 6,  Balıkesir: 4,  Bolu: 2,   Çanakkale: 2, Çorum: 3,Denizli: 6,   Edirne: 1,  Hatay: 5,   Kayseri: 10,    Karaman:6,    Kastamonu: 1,  Kırşehir: 1,  Konya: 7,   Muğla: 3,   Niğde: 7,   Sakarya: 7,   Uşak: 2

 

Bazı İllerde 2011 Yılında İller Arası Tayine Açılan Okul Sayıları:

Adana: 6,   Amasya: 1,   Ankara: 2,  Aydın: 1,   Balıkesir: 6,   Bartın:1,   Çorum: 4,  Edirne: 4,  Çorum: 4,  Gümüşhane: 6,  Karaman: 2,  Kayseri:11,  Manisa: 10, Nevşehir: 4,  Ordu: 7,  Osmaniye:4,  Rize:5,  Sinop: 9,  Tokat: 1, Tunceli: 2, Yalova: 3,  Zonguldak: 10

 

2010 Yılında 1 defaya mahsus il içi ve il dışı tayinleri birlikte yapıldı. O yıl içerisinde birçok sınıf öğretmeni yer değiştirdi. Çünkü çok okul açıldı. Sonrasında, 26.maddenin, 6.fıkrasında da görüleceği gibi yönetmelik değişikliği yapılarak, il içi ve il dışı yer değiştirme süreçleri birbirinden ayrıldı. İl içi yer değiştirmeler mayıs ayında, iller arası yer değiştirmeler haziran ayında yapılmaktadır. Bu nedenle il içi yer değiştirmelerle dolan kadrolar, iller arası yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenlerin yer değiştirme taleplerini boşa çıkarmaktadır.

 

2012 yılı Temmuz ayında ise sınıf öğretmenleri için Bitlis, Hakkâri, Kastamonu, Tekirdağ, Şanlıurfa, Şırnak ve Iğdır illeri açıldı. Kastamonu'dan 2, Tekirdağ'dan 3 kadro olmak üzere diğer illerle birlikte toplam 350-400 civarında kadro açıldı. Bu da sınıf öğretmenleri için tayinin bitiş noktasıdır.

 

Bu şekilde zorunlu hizmet bölgelerinde çakılı kalan öğretmenler, normal olarak yer değiştirememeleri nedeniyle, bu bölgelerden kaçmak için şu yollara başvuruyorlar:

1. Evleniyorlar.

2. Sahte nikâh yapıyorlar.(Yer değiştirmeden sonra boşanıyorlar)

3. Çalışmayan eşine sigorta yatırıyorlar.

4.Sırf tayin için yüksek lisansa başvuruyorlar. (Yüksek lisansın 1. taksitini yatırıp tayini çıktıktan sonra devam etmiyorlar.)

 

Bu yollara başvurmadan, hakkıyla, başka illere yer değiştirme talebinde bulunan öğretmenler için, yer değişikliği neredeyse imkânsızlaştı. Çünkü 4+4+4 Eğitim Yasasıyla, 5.sınıflar, sınıf öğretmenlerinden alınarak ortaokullara dâhil edilince, birçok sınıf öğretmeni norm fazlası oldu.

 

Bu durumda, 2013 Haziran ayında yapılacak olan iller arası tayinde de birçok ilin, yine sınıf öğretmenleri için kapalı olacağı şimdiden öngörülebilir.

 

Eş durumu, sağlık durumu ve öğrenim durumu özründen yararlanmayan bu çakılı durumdaki öğretmenler için bir çözüm bulunması, bu öğretmenlerin başka illerde de çalışmasına fırsat verilmesi gerekiyor.

 

Bunun yolu da 2013 iller arası yer değiştirme işlemleri sırasında, illerde bulunan boş kadroların tümünün, talepte bulunan öğretmenlere açılması.

 

Bu şekilde öğretmenler, hem sahte yer değiştirme yollarına tevessül etmeyecekler, hem de hakları olan normal yer değiştirme yoluyla başka illerde hizmet etme olanağına kavuşacaklardır.

 

Bu hakkı, onlara çok görmeyelim.