Hava Durumu

“Gazeteciler Sürgün Edilemez”

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nde Anadolu Basın Birliği Samsun Şubesi tarafından basın Emekçisi Zerrin Somuncu için Atakum belediyesi önünde basın açıklaması düzenleyerek siyah çelenk bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2024 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2024 11:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/

31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce Atakum Belediyesinde Basın emekçisi olan Turkuaz Basın kartına sahip Zerrin Somuncu 31 Mart 2024 Yerel seçimlerinden sonra Atakum Belediyesine yeni gelen yönetim Zerrin Somuncu’yu görevinden alıp "Temizlik Görevlisi" yapmışlardı. Anadolu Basın Birliği Samsun Şube Başkanı Turhan Akşen Atakum Belediyesi önünde bu olayı protesto ederek Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel'e tepki gösterdi.

"Haksızlığı kınamak için buradayız"

Zerrin Somuncu'nun her zaman yanında olduğunu dile getiren Anadolu Basın Birliği Samsun Şube Başkanı Turhan Akşen "Bugün, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nda, basın özgürlüğüne, adalete ve insan haklarına yapılan ağır bir saldırıya karşı sesimizi yükseltmek için toplandık. 24 Temmuz, Türk basın tarihinde önemli bir gün olup, sansürün kaldırılmasıyla birlikte gazetecilerin özgürce çalışabilmesinin kutlandığı bir bayramdır. Ancak, bugün bu bayramı, mesleğine adanmış bir gazeteciye yapılan büyük haksızlık nedeniyle buruk bir şekilde kutluyoruz. Gazeteciliğin onurlu bir meslek olduğu gerçeğini savunmak ve meslektaşımız Zerrin Somuncu’ya yapılan haksızlığı kınamak için buradayız. Zerrin Somuncu, yıllarını görevine ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeye adamış bir gazetecidir. Samsun’da sayısız haber, röportaj ve araştırma ile halkın bilgiye ulaşmasını sağlamıştır. 2017 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen basın kartını alarak mesleğindeki başarısını taçlandırmıştır. Ayrıca, gazetecilik alanında kazandığı iki değerli ödülle de yetkinliğini ve başarısını kanıtlamıştır." diye ifade etti.

"Başkan Talimatı denilerek yapıldı"

Hiç bir gerekçe gösterilmediğini söyleyen Başkan Turhan Akşen "31 Mart 2024 seçimlerinin ardından, Zerrin Somuncu’nun mesleki kariyerine büyük bir darbe vurulmuştur. Atakum Belediyesi’nde "Gazeteci" unvanıyla görev yaparken, hiçbir gerekçe gösterilmeden “Başkan talimatı” denilerek "Temizlik Görevlisi" olarak görevlendirilmiştir. Üstelik yalnızca Somuncu değil, ekip arkadaşları da mesleki tanımlamaları dışında görevlendirmelere maruz bırakılmıştır. Bu karar apaçık son 5 yıldır Atakum Belediyesi’nde görev yapan basın emekçilerinin mesleki itibarına saldırıdır. Bu haksız ve adaletsiz uygulama tüm basın mensuplarının onurunu zedelemektedir." sözlerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.

"Serhat Türkel görevini kötüye kullanıyor"

Atakum Belediye Başkanına seslenen Başkan Akşen "Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’in bu “talimatı”, belediye başkanının adalet, eşitlik ve demokrasi ilkelerine olan inancını sorgulamamıza neden olmaktadır. Aynı zamanda belediye başkanlığı makamının saygınlığını zedelemekte ve Atakum halkının güvenini sarsmaktadır. Belediye başkanının, halkın oylarıyla geldiği makamı kişisel hırs ve keyfi kararlarla yönetmesi kabul edilemez. Atakumlu yurttaşımızın, bu haksız ve adaletsiz kararı desteklemeyeceğine eminiz. Yaşadığı skandal karar sonrasında hukuk mücadelesine başlayan Zerrin Somuncu’nun yasal haklarının derhal verilmesini bekliyoruz. Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel’in görevini kötüye kullanarak, gazetecilik mesleğine ve basın emekçilerine yönelik bu saldırısından dolayı kamuoyu önünde özür dilemesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Adalet yerini bulana kadar devam edeceğiz"

Anadolu Basın Birliği olarak bu olayın takipçisi olacaklarının altını çizen Akşen "Anadolu Basın Birliği olarak, bu haksızlık karşısında dimdik duruyoruz. Gazetecilik mesleğine ve gazetecilere yapılan bu tür saldırılara karşı sessiz kalmayacağız. “Gazeteciler sürgün edilemez” diyerek Zerrin Somuncu’nun haklı mücadelesinin sonuna kadar destekçisi olacağız. Adalet yerini bulana kadar, basın özgürlüğü ve insan hakları için mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.