Türkiye Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras, 13 Şubat 2025 tarihinde düzenlenen TÜSİAD Genel Kurul Toplantısı’ndaki açıklamaları nedeniyle "Basın ve Yayın Yoluyla Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma" suçlamasıyla 5 yıl 3 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Savcılık, iki isim hakkında yapılan açıklamaların yanıltıcı bilgi yayma suçunu zincirleme bir şekilde işlediğini iddia etti. Ayrıca, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlamasıyla ilgili yürütülen ayrı bir soruşturmanın bulunduğu da öğrenildi.

Savcılıktan Açıklama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Turan ve Aras hakkında 13 Şubat 2025’teki konuşmalarında, yargıyı telkin etme ve yönlendirme, gerçeğe aykırı ve dezenformasyon içeren ifadeler kullandıkları gerekçesiyle soruşturma başlattı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan TURHAN ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif ARAS hakkında; 13 Şubat 2025 tarihli TÜSİAD genel kurulunda yaptıkları konuşmalarında yargıyı telkin ve yönlendirme, yanıltıcı bilgi yayma suçlarından dolayı başlatılan soruşturma kapsamında iddianame düzenlendi ve kamu davası açıldı. Ayrıca adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçuyla ilgili soruşturma devam etmektedir."

TÜSİAD Genel Kurulunda Enflasyon ve Hukukun Üstünlüğü Vurgusu

TÜSİAD Genel Kurul Toplantısı'nda Orhan Turan, enflasyonla mücadelede hız kazanılması gerektiğine vurgu yaparak, "Artık daha hızlı netice almalıyız. Yoksa stres birikiyor. Enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmak zorlaşıyor." dedi. Hukukun üstünlüğünün tesis edilmesinin önemini de dile getiren Turan, "Daha iyi bir geleceği, hukuka güven olmadan kuramayız. Hukukun üstünlüğünü tesis etmeden; ekonomi, toplum, iç ve dış politikadaki sorunlar çözülemez." ifadelerini kullandı.

Mehmet Ömer Aras ise seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ve yerine kayyum atanması konusuna dikkat çekti. Aras, "Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerine kayyum atanıyor." şeklinde konuştu. Ayrıca, siyasi parti liderlerine yönelik soruşturmalara da değindi. Aras, "Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir gerekçeyle tutuklanıyor." dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında da, "Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor." ifadelerini kullandı.

Adana’da kaybolan 6 yaşındaki Cumali’nin cansız bedeni bulundu Adana’da kaybolan 6 yaşındaki Cumali’nin cansız bedeni bulundu

Savcılıkta İfade Verip Yurt Dışı Çıkış Yasağıyla Serbest Kaldılar

Turan ve Aras’ın, yargıyı etkileme ve yanıltıcı bilgi yayma suçlarıyla ilgili açıklamalarının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, her iki ismin ifadelerinin alınması için İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılıkta ifade verdikten sonra, her iki şahıs hakkında yurt dışı çıkış yasağı uygulanarak serbest bırakılmalarına karar verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında TÜSİAD’a sert eleştiriler yöneltti ve "Yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz. Eğer bir iş dünyası örgütüyseniz, ona uygun hareket etmeyi öğreneceksiniz! Milleti kışkırtmayacak, devlet kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise, TÜSİAD yöneticilerine yönelik soruşturmanın Cumhurbaşkanı'nın konuşmasıyla bağlantılı olmadığını belirterek, "Eski Türkiye geride kaldı. Bugün daha yüksek standartlı hukuk devleti ilkelerine dayalı, temel hak ve özgürlüklerin en geniş biçimde yaşandığı bir ülkeye sahibiz." ifadelerini kullandı.

TÜSİAD’tan Açıklama

TÜSİAD, yaşanan gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerine bağlılıklarını sürdüreceklerini belirterek, "Ülkemizi ileri taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, ülkemize karşı sorumluluğumuzdur." şeklinde bir açıklama yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi