"Suriye’de yeni bir oyun kuruluyor"
CHP'nin önceki dönem Gaziantep İl Başkanı Karaca Bozgeyik, Esad’ın devrilmesinin ardından Suriye'deki son gelişmeleri ve bu durumun Gaziantep üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi.
Karaca Bozgeyik,“13 yıl süren bu savaşın böyle bir anda bitmesi beklenmiyordu. Esad’ın ülkesini terk etmesiyle savaşın bittiği söylenemez. Suriye’de hâlâ bir paylaşım savaşı devam ediyor. Barış sürecinin nasıl ilerleyeceğini görmek gerekiyor” dedi.
"Gaziantep ve Türkiye'nin Beklentisi: Suriye’de Barış ve Demokrasi"
Bozgeyik, Türkiye’nin ve Gaziantep’teki Suriyeli mültecilerin beklentilerinin, Suriye’de barış ortamının bir an önce tesis edilmesi ve demokratik bir yönetimin kurulması olduğunu ifade etti. Bu süreçte, Suriye’de halkın iradesine dayalı seçimlerle yeni bir hükümetin kurulmasının önemine vurgu yaptı. “Gaziantep olarak, Suriye’de barış ortamı sağlandığında, burada yaşayan Suriyeli mültecilerin kendi topraklarına döneceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
"Suriyelilerin Geri Dönüşü Kolay Olmayacak"
Karaca Bozgeyik, Suriyeli mültecilerin geri dönüşüyle ilgili algının yanıltıcı olabileceğine dikkat çekti. Esad'ın devrilmesinin üzerinden bir hafta bile geçmeden, tüm Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin beklenmesinin gerçekçi olmadığını söyledi. “Bu süreç uzun bir süre alacak. İnsanlar savaşın aktörlerinden biri olan İsrail ve Amerika'nın tavrını da göz önünde bulundurmak zorunda. Bu, sadece bir barış anlaşmasıyla çözülecek bir mesele değil,” dedi.
"Türk Şirketlerinin Suriye’nin Yeniden İnşasında Rolü"
Bozgeyik, ayrıca Türk şirketlerinin Suriye’nin yeniden inşasına nasıl katkı sağlayacağı konusunda da temkinli bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirtti. Suriye’nin yeniden inşası için dış aktörlerin, özellikle bölgesel güçlerin, belirleyici olacağını vurgulayan Bozgeyik, "Ekonomi politiği kurgulayanlar, Suriye’nin yeniden inşasını ve ekonomik yapısını şekillendireceklerdir. Bu sürecin nasıl işleyeceği çok daha karmaşık ve belirsiz" diye konuştu.
"Türkiye, Bu Sürecin En Acı Tarafını Yaşayan Ülke"
Bozgeyik, Türkiye’nin bu süreçten en fazla etkilenen ülke olduğuna dikkat çekti. 13 yıldır devam eden savaşın, özellikle Gaziantep ve diğer güneydoğu illerinde ciddi ekonomik ve kültürel yükler oluşturduğunu belirtti. “3 milyon Suriyeli mülteci, Türk halkı için büyük bir ekonomik ve kültürel hasara yol açtı. Bu kadar büyük bir nüfusun bir anda Suriye'ye dönüş yapması kolay olmayacak.” şeklinde konuştu.
Gaziantep'teki Suriyeli mültecilerin geleceği, Suriye’deki barış sürecinin nasıl şekilleneceğine ve Türkiye'nin bu süreçte nasıl bir rol üstleneceğine bağlı olarak belirsizliğini koruyor. Karaca Bozgeyik’in söylediklerinden de anlaşıldığı üzere, bu süreç çok daha dikkatli ve temkinli bir şekilde ele alınması gereken bir dönemi işaret ediyor.