Gaziantep haberleri, Gaziantep son dakika, Gaziantep gündemi, Gaziantep olay, Gaziantep gazeteleri,
Hava Durumu

Voleybol Milli Takım Başarıları

2023 FIVB Milletler Ligi'nin finalinde Çin'i 3-1 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon olan Kadın Voleybol Takımı'nın Dünya genelindeki kazandıkları başarıları ve sırlarını sizler için haberimizde topladık. İşte ayrıntılar... 

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 15:52
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2023 15:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Voleybol Milli Takım Başarıları

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, ABD'nin Teksas eyaletindeki Arlington kentinde oynanan 2023 FIVB Milletler Ligi'nin finalinde Çin'i 3-1 yenerek tarihinde ilk kez şampiyon olmuştu. Hem kadınlarda hem de erkeklerde Türkiye için Milletler Ligi Şampiyonluğu bir ilk olsa da Türk voleybol takımı Dünya'nın en iyi ligi olarak kabul edildi. Üst düzeyde başarılar elde eden Kadın voleybolcular, 2021 yılında yapılan Tokyo olimpiyatlarını beşinci olarak bitirmiş, bir önceki Uluslar Ligini üçüncü bitirerek bronz madalya almışlardı. Defalarca katılma başarısı gösterdikleri Avrupa şampiyonasında 2003 ve 2019 yıllarında ikinci olarak gümüş madalya, World Grand Prix’de 2012 yılında üçüncü olarak bronz madalya kazanmışlardı. Kızlarımız, 20 Yaş Altı Genç Kızlar Voleybol Avrupa Şampiyonalarında iki kez altın, üç kez de bronz madalya sahibi olmuşlardı.    
Kadın voleybol takımlarının kulüpler düzeyindeki başarıları da tarihe geçmiştir. Bunlar, Avrupa CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarını Vakıfbank altı kez, Fenerbahçe ve Eczacıbaşı birer kez kazandılar. Avrupa’nın ikinci kupasını (CEV Cup) Eczacıbaşı iki, Vakıfbank (Güneş Sigorta) ve Fenerbahçe birer kez kazandılar. Avrupa’nın üçüncü kupasını Bursa Büyükşehir Belediyespor iki kez, Vakıfbank (Güneş Sigorta) ve Yeşilyurt birer kez kazandılar. Kıta şampiyonlarının bir araya geldiği Dünya Kadınlar Kulüplerarası Şampiyonluk Kupasında Türk takımlarının başarısı da gerçekten müthiş. Dünyanın bu en önemli kupasını Vakıfbank dört kez, Eczacıbaşı iki kez ve Fenerbahçe bir kez kazanarak altın madalya aldılar. Bu altın madalyaların yanı sıra Vakıfbank’ın bir gümüş iki bronz, Eczacıbaşı’nın iki gümüş, iki bronz, Fenerbahçe’nin bir bronz madalyası bulunuyor.
'BAŞARININ ARKASINDA ALTYAPI YATIRIMLARI VAR'
Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'a göre başarıların arkasında oyuncuların kalitesi ve takım çalışması yatıyor. Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) tarafından belirlenen dünya sıralamasında birinciliğe yükselen Filenin Sultanları'nın tarihinde, Avrupa ikincilikleri ve üçüncülükleri ile Akdeniz Oyunları şampiyonluğu gibi pek çok başarı var. TVF, 2013 yılında bir voleybol okulu organizasyonu olan Fabrika Voleybol projesini başlattı. Bu kapsamda 6-12 yaş grubundaki çocukları voleybolla tanıştıran federasyon; İzmir'den Eskişehir'e, Kahramanmaraş'tan Tunceli'ye, Lüleburgaz'dan Giresun'a kadar Türkiye'nin 28 farklı noktasında voleybol okulları açtı.  Bu projede kulüplerle koordinasyon halinde olduklarını söyleyen TVF Başkanı Üstündağ, "Buradan çıkan yetenekli oyuncularımızı kulüplerimize servis ediyoruz" diyor.
Buna ek olarak Ankara TVF Spor Lisesi'nin de Türkiye'de spor federasyonlarına ait tek eğitim kurumu olduğunu dile getiren Üstündağ şöyle devam ediyor: "363 öğrencimiz var bu okulda, 202'si yatılı. 5 yıldız otel denginde konaklama hizmeti veriyoruz. Öğrencilerimize karşılıksız burs veriyoruz. Eğitim almalarını, bir yandan iyi birer sporcu olmalarını istiyoruz. Ayrıca ülke çapında 100'ün üzerinde scout [gözlemci] ekibimiz var. Yetenekli çocukları Türkiye'nin dört bir yanında topluyoruz."  Üstündağ, böylesi bir modelin çeşitli Avrupa ülke federasyonları tarafından incelendiğini de sözlerine ekliyor. Kulüp takımlarının başarıları, iyi transferlere, yerli ve yabancı oyuncuların doğru biçimde bir araya getirilmesine, iyi antrenörlere ve çok çalışmaya bağlı ifadelerini kullandı. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.