Sosyal medya üzerinden hakaret, tehdit veya iftiraya uğradığınız zaman, ilk olarak yapmanız gereken şey ekran görüntüsünü almaktır.
Bundan sonra ki aşamada, IP Adresi vasıtasıyla mağdur olan kişi veya savcılık tarafından bu suçu işleyen şüphelinin kim olduğunun tespiti yapılır. Zira derya deniz bir alan olan sosyal medyada, bu suçu işlemek isteyen kişiler, açmış oldukları hesabı kendi adına ve kendi bilgileriyle açmamaktadır. Suç duyurusunda bulunulduğu zaman, savcılık “Bilgi Teknolojileri Kurumu” vasıtasıyla ya da internet hizmeti veren kuruma sorarak IP Adresinin sahibine ulaşır.
Daha sonra şüphelinin ifadesine başvurularak suçu işlediğine dair güçlü bir kanıya varılırsa, bu aşamada “Uzlaşma Prosedürü” devreye girer. Ancak belirtmek gerekir ki, “Nitelikli Hakaret” varsa uzlaşmaya gidilmeden direk ceza davası açılır.
Tehdit ve hakaret suçunun basit hali şikâyete bağlı iken, iftira suçu şikâyete bağlı değildir. Yani tehdit ve hakaret suçunun öğrenildiği tarihten itibaren 6 ay içerisinde şikâyette bulunmak zorunludur. Yoksa suç zamanaşımına uğrar ve incelemeye alınmaz.
İlla ki, ceza dosyasının sonucunu bekleyip, ona göre tazminat davası açmaya gerek yoktur. Yani ceza dosyası devam ederken, aynı zamanda tazminat talebiyle “Asliye Ceza Mahkemesi’ nde “ dava açmak gerekir.
Ayrıca ekran görüntüsü alındıktan sonra, mağdurun içerik sağlayıcısına(şüpheli/fail) ya da yer sağlayıcısına (uygulama) ulaşarak yayından kaldırılmasını talep etme hakkı vardır.
Bu durumlarda sonuç alınamıyorsa, içeriğin kaldırılması, durdurulması ya da tedbiri gerekiyorsa “Asliye Ceza Mahkemesi” ne başvurulmalıdır.