SOSYAL MEDYA KULLANIMI

Sosyal medya ortamlarından Facebook ve Twitter’ın Türkiye’de siyasi partiler ve liderleri tarafından 2011 genel seçimlerindeki kullanım pratikleri incelenmiştir.

Siyasal iletişimin geleneksel teknikleriyle karşılaştırıldığında, sosyal medya kullanımı, siyasetin farklı aktörlerine çeşitli olanaklar sağlamaktadır. Bu olanaklar, yeni medya ortamının dijitallik, etkileşim, içerik üretimi, yayılım ve sanallık gibi özelliklerinden beslenmektedir.

Medya toplumu etkilemenin en kısa ve en etkili yoludur. Özellikle yeni nesiller için siyasi veya başka konularda düşüncelerini çok hızlı değiştirebilme özelliği söz konusudur. Ortaya atılan her iddia gerçek veya değil siyasi aktörün hayatını değiştirebilir ona verilen destekten vazgeçirtebilir. Bu yüzden toplum dinamiklerini değiştirmek ve yönlendirmek isteyen her topluluk ve her alan medyaya bulaşır. Siyaset bunlardan bir tanesidir.

Seçmenin iletiye anında tepki verebilmesini ve e-tartışma üzerinden siyasal iletişimin söylemsel pratiklerine dahil olabilmesini olanaklı kılmaktadır. Günümüzde medyasız iktidar iktidarsız medya imkansız gibi görülmektedir. Çünkü medya olmadan liderlerin her ülke ve şehirdeki seçmen kitlelerine istediği anda ve saatte ulaşıp siyasi politikalarını anlatması mümkün değildir.

Siyasiler ve seçmenler için medya bilgiyi öğrenmenin birincil yoludur. Siyasi iktidarlar bu yüzden medyayı kendilerine yakın tutarlar. Türkiye’de siyasal iletişim pratikleri açısından yeni Medya’nın çeşitli araç ve ortamlarının siyasi partiler ve liderler tarafından kullanılması bu yüzden söz konusudur.