SİGARA İÇENLER DİŞ BAKIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Sigaranın yol açtığı zararlardan kurtulmak için en etkili yol sigarayı bırakmaktır.Sigara içmeye devam edenlerinse maruz kalabilecekleri zararları en aza indirmek için ağız hijyenine ekstra özen göstermeleri gerekir.Bunun için öncelikle doğru ve düzenli bir ağız-diş bakımı alışkanlığı geliştirmeleri şarttır.

Sigara kullanların dikkat etmesi gerekenler;

1-Sigara içtikten hemen sonra ağızda ve dişlerde kalan nikotin ve diğer maddelerin kalıntılarını temizlemek için bir bardak su içilmelidir.

2-Doğru diş fırçası seçimine dikkat edilmelidir.Diş fırçası ağız ve dişlerin zor bölgelerine ulaşabilecek türde olmalıdır.

3-Sigara içenlerde özel beyazlatıcı ve bakteri plağını temizlemede etkili maddeler içeren diş macunları kullanılmalıdır.

4-Dişler günde en az sabah ve akşam olmak üzere 2 kez fırçalanmalıdır.

5-Kahve ,gazlı içecekler ve asitli yiyeceklerin dişlere olumsuz etkilerinin sigaranın etkileriyle bir araya gelmesi sonucunda dişlerinizin göreceği zarar iki katına çıkacaktır.Bu yüzden bu tür yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra dişler mutlaka su ile çalkalanmalıdır.

6-Kötü ağız kokusuna neden olabilecek bakteri plağını rahatça temizlemek için günde en az bir kez ağız gargarası yapılmalı ve dil temizleyici kullanılmalıdır.

7-Sigara nedeniyle tartar ve diş lekelerinde olan artış zamanla birikerek kendinizin tamamen temizleyemeyeceği bir hale gelebilir.Bunları temizletmek için 6 ay aralıkla diş hekimine gidilmelidir.

8-Ağız ve diş etinde oluşan yaraların iyileşmesinin bir haftadan uzun sürmesi ciddi bir sorunun habercisi olabileceğinden mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

9-Gün içerisinde xylitol içeren şekersiz sakızlar,hem mekanik temizliğe faydalı olmakta hemde nefesi ferahlatmaktadır.

10-C vitamini sigara içenlerde azalır ve vitamin eksikliği diş eti problemlerini arttırır.Bol C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketilmelidir.

11-Fark edemeyeceğiniz ağız ve diş sorunlarınızı tespit etmek ve ilerlemelerinin önüne geçebilmek için düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.