Ramazan İslam dini ve İslam dinine inan milyonlarca Müslümanlar için çok önemli bir aydır. Ramazan ayı denildiğinde pek çok kişi Miladi takvimdeki ayları düşünmektedir. Bu nedenle de Ramazan ayının hangi aya karşılık geldiği merak edilmektedir. Ramazan, Hicri takvimde yer alan yılın 9. ayıdır. Ramazan hicri takvimin yani ay takviminin 9. ayı ve üç aylar diye tabir edilen dönemin sonuncusudur. Aynı zamanda Ramazan ayı oruç ayı olarak da bilinmektedir. Günümüzde ise "Mübarek Ramazan" ve "11 ayın sultanı" şeklinde halk arasında kullanılmaktadır.
Ramazan Ne Demek?
Kimisi Ramazan kelimesinin "ramda" kökünden türediğini, kimisi de "ramaza" kökünden türediğini söylemektedir. Ramda kelimesi Arapça kökenlidir ve kızgın taş anlamını taşımaktadır. Kelimenin bu kökten geldiğini savunanlar bu ayda sıcakların etkisini hissettirdiğini ifade etmektedir. Oruç ayının çok yüksek sıcaklıklara denk geldiği için bu şekilde isimlendirildiği öne sürülmektedir. Bir başka iddia ise Ramazan ayının insanların günahlarını yaktığı için bu şekilde adlandırıldığı şeklindedir. Ramaza kelimesi de yine Arapça kökenlidir ve çok sıcak olan anlamına gelmektedir. Genel olarak oruç ibadetinin, oruç ayının yaz aylarının en sıcak dönemine denk gelmesi nedeniyle bu şekilde adlandırıldığı düşünülmektedir.
Ramazan kelimesinin bir karşılığı da "yağmur" kelimesidir. Yaz mevsiminin sonunda güzün başlangıcında yaz sıcaklıkları yerini güz yağmurlarına bırakmaktadır. Böylece yer yüzü sıcaklıktan arınmakta ve toz ile çamurdan temizlenmektedir. İşte bu nedenle "ramadiyu" kelimesinden gelen Ramazan kelimesi kullanılır. Burada ince bir düşünce vardır. Yağmur nasıl dünyayı temizlerse Ramazan ayı da insanların kalplerini günahlarından temizler. (Diyanet websitesi)
////
Hisset
Şehr-i Tokat
Daha fazla
Yaşayın siz aklı selim
Boşverin siz benim halim
Siz bir dahi siz bir alim
Ben bu köyün delisiyim
Benim yolum gönül yolu
Benim yolum sevda yolu
Bir tek derdim Anadolu
Ben bu köyün delisiyim
Ben bu yurdun delisiyim...
A.Selçuk İLKAN
///
Gülümse
BİR ÖKÜZ UĞRUNA
Oğlunun okuması için çiftliğindeki bütün inekleri satan bir köylü, onun birşey öğrenemediğini görünce:
―Ne bahtsız adammışım, diye söylenmiş. Bir öküz uğruna ne inekler feda ettim.
////
Kulağına küpe olsun
Sırların gönülde kalırsa, muradın çabuk gerçekleşir. Tohum toprağa gizlenirse yeşerir.
Hz. Mevlana