Okul Temelli Planlama Nedir, Süreç Nasıl İşleyecektir?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeliyle uygulamaya başlanacak olan önemli uygulamalardan biri de “Okul Temelli Planlama”dır.
Okul temelli planlama; zümre öğretmenler kurulu tarafından ders kapsamında gerçekleştirilmesi kararlaştırılan araştırma ve gözlem, sosyal etkinlikler, proje çalışmaları, yerel çalışmalar, okuma etkinlikleri gibi çalışmalara ayrılan süreyi ifade etmektedir. Bu kapsamda öğretmenlere öğretim programını uyarlama imkânı tanınarak esneklik sağlanması amaçlanmıştır. Okul temelli planlama çalışmaları, öğretmenlere özerklik tanıyan bu yapısıyla öğretim programlarının tamamlayıcısı ve destekleyicisi bir alan olarak planlanmaktadır.
Okul temelli planlamanın işleyişi, zümre öğretmenler kurulunda tartışılarak değerlendirilen ve yapılması planlanan araştırma ve gözlem, sosyal etkinlikler, proje çalışmaları, yerel çalışmalar, okuma etkinlikleri gibi çalışmaların ortak ve bireysel olarak yapılacağının karar altına alınması ve uygulanması şeklinde olacaktır.
Zümre öğretmenler kurulu kararından sonra her öğretmen, her derste ve her temada belirlenen ders saati kadar bu faaliyetleri yapacaktır. Örnek vermek gerekirse, ilkokul 1.sınıf Türkçe dersi 8 temadan oluşmakta ve her temada ikişer saatten toplam 16 ders saati okul temelli planlama; ilkokul 2.sınıf Türkçe dersi 8 temadan oluşmakta ve her temada ikişer saatten toplam 16 ders saati okul temelli planlama; ilkokul 3.sınıf Türkçe dersi 8 temadan oluşmakta ve toplam 12 ders saati okul temelli planlama; ilkokul 4.sınıf Türkçe dersi 8 temadan oluşmakta ve toplam 12 ders saati okul temelli planlama yer almaktadır.
Okul temelli planlama, programı değiştirilen bütün derslerde yer almakta, öğretmenlere araştırma ve gözlem, sosyal etkinlikler, proje çalışmaları, yerel çalışmalar ve okuma etkinlikleri gibi faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için inisiyatif ve zaman tanımaktadır. Bu haliyle öğretmen özerkliğinin sağlanmasında da önemli bir uygulama olacağı düşünülmektedir.