Türk sofralarının sevilen lezzeti nohutun faydaları saymakla bitmiyor. Ancak nohutları pişirmeden önce bir gece önceden ıslatmayı unutmayın ve ıslatılmış suyu yemeğe eklemeyin. Çünkü bu su vitaminlerle dolu değil, zehirle dolu!
Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Oğuz Özyaral, haftada en az iki kez tüketilmesini önerdiği nohutun, kanser hücresi şeklindeki DNA değişikliklerini önlediğini ve yapısını koruduğunu söyledi.
Prof.Dr. Nohutun bu özelliği sayesinde kanser hücrelerinin vücutta yayılmasını ve gelişmesini engellemeye yardımcı olduğunu anlattı. Oğuz Özyaral, “Nohut özellikle meme kanserine karşı koruyucudur. Aynı zamanda nohut östrojen hormonu üzerindeki dengeleyici etkisinden dolayı özellikle menopoz döneminde faydalıdır."Bu, bu süre zarfında ortaya çıkan ateş ve terleme gibi semptomların azaltılmasına yardımcı oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
Prof.Dr. Türkiye'de bol miktarda üretilen leblebinin az suya ihtiyaç duyan ve kurak bölgelerde bile yetiştirilmesi çok kolay bir ürün olduğunu belirten Oğuz Özyaral, "Hemen hemen herkesin bildiği bu baklagilin sofralarda daha fazla yer bulması gerekiyor." lif açısından zengin bir baklagildir; kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, bakır, çinko ve demirin yanı sıra A vitamini ve beta-karoten bakımından da zengindir.Nohutta bulunan selenyum bağırsak enzimlerinin çalışmasını destekleyerek kanserojen bileşiklerin vücuttaki toksik etkilerini ortadan kaldırır. Selenyum aynı zamanda kanser gelişiminin önlenmesine de yardımcı olur.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Bağırsakta zararlı bakterilerin gelişmesini engellerken sindirim sistemi için gerekli olan yararlı bakterilerin gelişimini de destekler. Nohut yüksek lif içeriği sayesinde kolon ve anüsle bağlantılı kanser riskini düşürür, sindirim sistemini korur ve mideyi kuvvetlendirir."
Doç.Dr. Oğuz Özyaral, bazı kişilerin vitamin değerinin kaçmaması amacıyla nohudun ıslatıldığı suyu dökmediğini ancak bu suyun vitaminden çok zehirle dolu olduğunu anlatarak "Piyasaya sunulan kuru nohutların yemek olarak pişirilebilmesi için en az bir gece öncesinden içme suyu içerisine bırakılıp şişmeleri sağlanmalı.
MUTLAKA DÖKÜN
Şişme esnasında nohut bitkisi suya mide tarafından hazmedilemeyen zehirli maddeler, gazlar bırakır. Bu yüzden içinde yumuşatıldıkları bu su dökülmeli, yeni taze suyla nohut yemeği yapılmalı" diye konuştu.
ŞEKER HASTALIĞINI DA ÖNLEYEBİLİR
Nohudun düzenli tüketilmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Oğuz Özyaral "Nohudun düzenli tüketilmesi şeker hastalığını da önleyebilir. Tansiyonu düzenlemeye yardım eder. Ayrıca bulantı, baş dönmesi ve baş ağrısı problemlerini de giderdiği bilinir.
NOHUDU ISLATTIĞINIZ SU İLE PİŞİRMEYİN
İçeriğinde yer alan amino asitler sayesinde uyku düzenini sağlamada yardımcı olabilir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır. İhtiva ettiği fosfor ise kemik ve diş yapısının güçlenmesini destekler.
Mutluluk hormonlarına etki eden nohut böylelikle depresyonu engellemeye de yardımcı olabilir. Kolesterolü düzenleyici, kalp damarlarını açıcı ve kalbi koruyucu özelliklere sahiptir.
Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir, hafızayı güçlendirerek öğrenmeyi kolaylaştırır" açıklamasında bulundu.