Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde meydana gelen depremin ardından gözler uzman açıklamalarına çevrildi. Deprem Uzmanı Profesör Doktor Naci Görür, Marmara'da ve kuzey Ege'de biriken strese dikkat çekerek konu ile ilgili kritik ayrıntılara yer verdi. AFAD Ege Denizi'nde 5.2 büyüklüğünde deprem geldiğinde duyurdu. Resmi site üzerinden yapılan duyurunun ardından sarsıntının detayları açığa çıktı. 

Merkezi üssü Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi olan bu deprem 6.62 kilometre derinde yaşandı. Meydana gelen depremin ardından uzman isim Naci Görür 5.3 şiddetindeki depreme dair önemli açıklamalarda bulundu. Fayın güneyinde bulunan Edremit fay zonunda gerçekleşen deprem son olarak 1944 yılında yaşanmıştı. Peki bu ne demekti?

En Son 1944 Yılında Görülmüştü!

Naci Görür sosyal medya hesabından vakit kaybetmeden konu ile ilgili ayrıntıları paylaştı. Edremit Körfezi ve Ege Denizi'nde meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremin 1944 yılında 6.8 şiddetinde gerçekleştiği anlaşıldı. Bu durum Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege genelinde stres birikmesine neden oluyor. Peki şimdi ne olacak? Konuya jeolojik açıdan yaklaştığımızda Edremit Körfez'de 1944 yılında buna benzeyen bir olayla karşılaşmıştı.

Mis Yoğurt ve Arifoğlu Baharat’a Tağşiş Şoku! Mis Yoğurt ve Arifoğlu Baharat’a Tağşiş Şoku!

O dönemde 6.8 şiddetinde gerçekleşen depremde 73 kişi can kaybı yaşamış iki yüzü aşkın kişi yaralanmıştı. Ayrıca yaşanan bu deprem felaketinde 2 bin 200'den fazla bina üzerinde hasar tespiti ortaya çıkarıldı. Uzmanların da ifade ettiğine göre 5.2'lik bir deprem halk tarafından çok rahat hissedilebilecek bir oranlama. Bu belirtilen bu rakam yaklaşık 30 tane 4 farklı büyüklükteki depreme denk geliyor. 

Deprem Uzmanı Ne Söyledi?

Bununla birlikte Ayvalık civarı denen bölgede Edremit Körfezi bulunuyor ve körfezin Kuzey kıyısında bu ve benzeri pek çok fay yer alıyor. Deprem uzmanı Naci Görür’ün şu ifadesi aslında durumun ciddiyetini de öne çıkarıyor:

“Biz Marmara bölgesini konuşurken İstanbul açıklarında Marmara Denizi'nin içinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın varlığından da ve depremselliğinden de konuşuyoruz ama hiçbir zaman Karadeniz'e doğru bakmıyoruz. Süreçte ileride büyük bir deprem felaketinin varlığını önleyebilmek için bölgede derinlemesine çalışmalar yapılması gerekiyor.”

Editör: Samet Koçum