MUTLUSUN HABERİN YOK!

Pammbıkk yürekli güzel insanlar nasılsınız? Beni soracak olursanız: iyiyim şükür. Görüşmeyeli epey oluyor ama bu sürede asla boş durmadım. Askerliğimi yaptım evlendim .Epey yoğundum anlayacağınız. Yazamadım tabi bu yoğunlukta. Aldım kalemi elime oturdum masaya TIK YOK. Nasıl paslanmışım anlatamam. İlham perimin ilhamları Tutunamayanlar dizisindeki ilhan abinin ilhamlarından farksız. Çok güzel dizi tavsiye ederim.

Nesyse, şöyle en son neler yazmışım bir bakayım dedim. Allahtan bir şeyler gelmeye başladı yavaş yavaş. Karar verdim bu yazımda beyin olacak. Tanıştırayım Amigdala.

Amigdala başta korku olmak üzere,duyguların denetiminden sorumludur.Yüzde korku ifadesinin oluşması, adrenalin , noradrenalin ve dopaminin salgılanma mekanizmasında da görevlidir. Amigdala’nın komşusu hipokampüs ise hafızadan sorumludur. Komşunun komşuya nazı geçiyor tabi nasıl mı: Bizi korkutan, strese sokan durumlar karşısında uyarılan amigdala komşusu hipokampüsten bunu hafızaya almasını istemekte ve hatırlama esnasında da adrenalin salgılayarakta hiokampüse bilgiyigeri çağırmada yardımcı olmakta. Olumsuz olaylarda bu ikili el ele verirken olumlu olaylara amigdala pek karışmıyor. Bu da doğal olarak geçmişle ilgili olumsuz olayların daha çok hatırlanmasına neden olmakta . Bunun evrimsel bir durum olduğu, tehlikeli durum/olayların kişinin hayatta kalması için unutulmaması gerektiği için böyle bir mekanizmanın oluştuğu ifade ediliyor. Maalesef bu mekanizmanın neden olduğu bir durum var Olumsuzluk Önyargısı/Yanlılığı Nöropsikolog Rick Hanson şu benzetmeyi kullanıyor: “Olumsuzluk önyargısı, hoş olmayan deneyimlerin ‘cırt cırt’ gibi yapışmasına ve iyi bir deneyimin ise ‘teflon’ gibi arkasında hiçbir iz bırakmadan geçip gitmesine neden olur.”

Örnek verecek olursak iş yerinizde güzel bir gün geçiriyorsunuzdur ama bir iş arkadaşınız sizi bir konuda eleştirdi. Çoğu kişinin günü böyle bir durumda berbat bir hal alır , hatta bu durum kişini gece uykusunu bile kaçırabilir. Peki eleştiri yerine iltifat etseydi? Hoş olurdu tabi ama bu ne kadar sürerdi? Bir saat? İki saat? çoğu kişi bunu 1 – 2 saaatte unutuyor . Anlayacağınız zihin olumlu olaylara karşı tam bir teflon tava. Hayatlarından çoğu zaman şikayetçi olan veya olumsuz bir durumu bir türlü atlatamayan o stresle tüm gün hatta günlerce gezen kişilerin ciddi anlamda Olumsuzluk Yanlılığından muzdarip olduğunu söyleyebilir miyiz? Evet.

Şimdi esas soruya gelelim Olumsuzluk Yanlılığınından nasıl kurtuluruz?

Cevap maalesef gelecek haftaki yazımda ( yoksa yazı çok uzar ne yapayım)

Sorularınız ve iletişim için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Kalın sağlıcakla .

Klinik Psikolog Savaş MAHMUTOĞLU