Memuriyetten Çekilenlerin Yeniden Atanması Nasıl Olur?

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir görevde çalışırken çeşitli nedenlerle görevlerinden çekilen veya çekilmiş sayılan kişiler, tekrar bu kanuna tabi bir göreve atanmak isteyebilir.

Bu konu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 92.maddesinde “Memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları” başlığı altında düzenlenmiştir. 92.maddeye göre, “İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.” hükmü yer almaktadır.

Bu maddede, görevden çekilen ve veya çekilmiş sayılanların göreve dönmek için iki koşulun olması gerekir. İlk koşul, boş kadro olması, ikinci koşul ise dönmek isteyen kişinin o kadronun koşullarını taşıması koşuludur.

İlaveten, aynı kanunun 71.maddesindeki hükümlere uyulmak şartıyla başka bir hizmet sınıfına da atanabilirler. 71.maddedeki hükümler şu şekildedir;

“Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda, kuruluş kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.”

Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.

Benzer şekilde 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden de kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.

92.madde, memuriyetten çekilenlerin ve çekilmiş sayılanların yeniden atanması konusunda emredici bir hüküm içermek yerine, kurumlara inisiyatif tanıması anlamında olumsuz bir düzenlemedir. Çünkü kanunlarda emredici hükümler olmadığı zaman kamu kurumları, siyasal iradenin de etkisiyle, kamu kurumlarından çeşitli nedenlerle çekilen ve çekilmiş sayılanların geri dönme taleplerini keyfi bir şekilde engelleme ve tavsatma yoluna gitmektedir. Bu nedenle kanuni düzenlemelerin net ve açık olması kamu çalışanlarının haklarının korunması için elzemdir.