Mavi dil hastalığı nedir?
Mavi dil hastalığı (Bluetongue disease), Culicoides cinsi sokucu sinekler aracılığıyla bulaşan ve sığır, koyun, keçi gibi evcil hayvanlar ile yabani geviş getirenlerde görülen viral bir enfeksiyondur. Hastalık, ateş, aşırı salya, burun akıntısı, solunum güçlüğü ve mukoza iltihaplanmaları gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu semptomlar genellikle enfeksiyondan 7 gün sonra görülmeye başlar. Dilin şişmesi ve maviye dönüşmesi hastalığa adını veren karakteristik bir belirtidir.
Mavi dil hastalığı nasıl bulaşır? Mavi dil hastalığı, “Tatarcık” olarak bilinen sokucu sineklerin, hasta bir hayvandan aldıkları virüsü sağlıklı hayvanlara bulaştırmasıyla yayılır.
Mavi dil hastalığı insanlara bulaşır mı?
Direkt temas, süt, yün veya et yoluyla insana bulaşmaz.
Mavi dil virüsü belirtileri nelerdir?
Yüksek ateş Aşırı salya ve burun akıntısı Solunum güçlüğü Yüz, dudak ve gözlerde ödem Dilin şişip mavi renge dönmesi Ayaklarda iltihaplanma, topallık Ciddi vakalarda boyun kasılmaları (Torticollis) Yavru atma ve anormal kuzu doğumları Zayıflama ve ölüm
Mavi dil tedavisi var mı? Mavi dil hastalığının doğrudan bir tedavisi bulunmamaktadır. Aşı ile korunma sağlanır ve ülkemizde BT-4 serotipine karşı aşılama yapılmaktadır. Sineklerle mücadele ve karantina önlemleri, hastalığın yayılmasını engellemek için önemlidir.