Üretimde her geçen artan maliyetler üreticinin belini büküyor. Zor şartlar altıdan üretim yapmayı sürdüren çiftçi, artan maliyetler karşısında üretim yapamaz duruma geldi. En önemli girdi maliyetleri arasında yer alan gübre ve ilaçtan sonra mazot fiyatlarına da art arda gelen zamlar, üreticinin daha çok zarar etmesine ve üretimi terk etmesine neden oluyor.
"FİYATLAR KONTROL ALTINA ALINMALI"
Maliyet artışının çiftçinin belini büktüğünü söyleyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “En büyük girdilerden biri hiç şüphesiz mazot. Mazotun litresinin yükselmesi üreticinin üzerindeki yükün ağırlaşması demek. Dolayısıyla çiftçiyi üretime teşvik edecek adımlar atılmalı. Mazot desteğinin yanı sıra gübre ve ilaç fiyatlarının kontrol altına alınması önemli."
"ÜRÜN OLMAZSA GEÇİM ZOR"
Gaziantep’te kuraklığın devam ettiğini ifade eden Yiğit, kuraklık nedeniyle üretim faaliyetlerinin zarar gördüğünü söyledi. Yiğit, “Şehrimizin uzun zamandan beri kuraklığın pençesinde. Dolayısıyla yaşanan bu kuraklık bu sene ki rekolteyi etkilediği gibi önümüzdeki yılın rekoltesini de etkileyecek. Kuraklığın fıstık rekoltesini etkilemesinden korkuyoruz. Yağış olmadığından ağaçların üzerinde bulunan karagözler çalışmaz, çalışmayınca fıstık vermez. Bölgemizde ki insanların yüzde 80’i geçimini fıstıktan sağlıyor. Eğer ürün olmazsa insanlarımızın işi zor."
"ENERJİ MALİYETLERİ YÜKSEK!"
Gaziantep genelinde kuru tarım yapıldığını söyleyen Yiğit, sulu tarıma geçilmemesi nedeniyle üretimde sıkıntılar yaşandığını söyledi. Yiğit, "Şu anda çiftçinin en büyük maliyetlerinden birini enerji maliyetlerinin yüksekliği oluşturuyor. Çünkü kuyu suları ile sulama yapıldığından ister istemez enerji kullanılıyor. Dolayısıyla çiftçi sulu tarımdan vazgeçiyor” diye konuştu.
M.TÜRKMEN