LEYLE-İ KADİR

Şehri ramazanın son on gününde aranan bu mübarek ve kıymetli gece, Kur'an ayetlerinin ilk defa vahiy ile gelmeye başladığı gecedir.

Cenabı hakkın biz aciz kullarına en büyük nimetlerindedir.

1- Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

2- Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

3- Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

4- Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

5- O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

 

Bediüzzaman hazretlerinin risale-i nurda bahsettiği gibi;Mübarek ayların en mühimmi ve mübarek üç ayların sonuncusu. Kur'an-ı Kerim'in nazil olmağa başladığı oruç ayı.

Arabi ve Kameri olan takvime göre 9. ay. Oruç tutanın günahlarını yaktığı, mahveylediği için bu isim verildiği rivayet edilir.

Ramazan-ı Şerif'te mü'minler, derecatına göre ayrı ayrı nurlara, feyizlere, manevi sürurlara mazhar oluyorlar.

Kalb ve ruh, akıl, sır gibi letaifin o mübarek ayda oruç vasıtasiyle çok terakkiyat ve tefeyyüzleri vardır.

Midenin ağlamasına rağmen onlar masumane gülüyorlar.

İşte Ramazan-ı Şerif, adeta bir ahiret ticareti için gayet karlı bir meşher,bir pazardır. Ve uhrevi hasılat için gayet münbit bir zemindir. Ve neşv ü nema-i a'maliçin, bahardaki mah-i nisandır.

Saltanat-ı Rububiyet-i İlahiyeye karşı ubudiyet-i beşeriyenin resm-i geçit yapmasına en parlak, kudsi bir bayram hükmündedir. Ve öyle olduğundan yemek, içmek gibi nefsin gafletle hayvani hacatına ve malayani ve hevaperestane müştehiyata girmemek için oruçla mükellef olmuş.

Güya muvakkaten hayvaniyetten çıkıp melekiyet vaziyetine veyahut ahiret ticaretine girdiği için, dünyevi hacatını muvakkaten bırakmakla uhrevi bir adam ve tecessüden tezahür etmiş bir ruh vaziyetine girerek, savmı ile Samediyete bir nevi ayinedarlık etmektir.

Evet, Ramazan-ı Şerif; bu fani dünyada, fani ömür içinde ve kısa bir hayatta baki bir ömür ve uzun bir hayat-ı bakiyeyi tazammun eder, kazandırır.

Evet bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semeratını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise nass-ı Kur'an ile bin aydan daha hayırlı olduğu, bu sırra bir hüccet-i katıadır.

Peygamber efendimiz sav;

"O gece yeryüzüne inen meleklerin sayısı çakıl taşlarının sayısından çok daha fazladır" diye buyurmuşlar.Ayeti kerimeye baktığımızda 'bin aydan hayırlıdır'denmesi bir çok hikmete tabidir.

"Bin ay" seksen üç sene dört aylık bir süreye tekabül eder. Geçmişteki salih kimselerin bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeyi bir gece içinde elde etme fırsatıdır. Resulullah sav sahabilere İsrailoğullarından bir kimsenin Allah yolunda bin ay boyunca silâhlı olarak cihat ettiğini anlatmıştı.

Sahabiler bunu duyunca şaşırdılar ve kendi amellerini az, gördüler.Bunun üzerine Kadir Suresi indirildi.

"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir."

KADİR GECESİ NASIL GEÇİRİLMELİDİR?

Başta üzerinde namaz borcu olan kardeşlerim nafile namazlarından önce kazalarını ifa etmeliler.Kaza yoksa nafile kılınır.Dua,istiğfar etmek,kuranı kerim okumak herşeyden sevimli ve güzeldir.Rabbimizden inayet,hidayet ve rahmet istemek ve ona sığınmak elzemdir.

Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah sav'e:

“- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah sav:

“- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu.

Cenabı hak bu geceyi hakkıyla karşılayıp,yaşayanlardan eylesin!

AMİN