KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ VE ÜCRETSİZ İZİN MAAŞ DESTEĞİ NEDİR?

Pandemi döneminde geçici olarak kapanmak durumunda olan veya faaliyetini azaltan işyerleri, çalışanlarını ya işten çıkarttılar ya da ücretsiz bir şekilde izne çıkarmak durumunda kaldılar. Bu durumdan dolayı devlet bu soruna çözüm getirebilmek açısından, belirli şartları taşımaları halinde işsizlik fonundan kısa çalışma ödeneği verildi. Tam kapanmaya geçmiş olduğumuz şu günlerde kısa çalışma ödeneğinden faydalanılamamaktadır.  Peki, kısa çalışma ödeneğinden faydalanılsaydı, şartlar ne olurdu?

Bu şartlar belirtilecek olursa, işçi;

Son 3 yılda en az 450 gün çalışmış olmak Son 60 gün de bir işverene bağlı olmak

gerekir.

İşçi, son 60 gün içerisinde bir işyeri değişikliği yapmışsa, yani son 60 gün bir fiil bir yere bağlı olarak çalışmamışsa, kısa çalışma ödeneğinden faydalanamaz.

Kısa çalışma ödeneği hesaplanırken, çalışan kişinin aylık brüt ücreti baz alınarak, 1600 TL ile 4380 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Kısa çalışma ödeneği, ülkemizde pandeminin Mart 2020 de başlamasıyla uygulamaya geçmiş, 2021 yılının Mart ayında da bu uygulama son bulmuştur.  Sizce tekrar uygulamaya konulur mu?

Kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan çalışanlar için de, Ücretsiz İzin Maaş Desteği getirilmiştir. Ücretsiz izin maaş desteği, her çalışana günlük 39,24 TL dir. Yani aylık 1177 TL dir.  Bu maaş desteği de yine işsizlik fonundan karşılanmaktadır.

Devlet tarafından işverenlere, işten çıkarma yasağı getirildiğinden, işverenler çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmak zorunda kalmaktadır. Bu izni işveren en fazla 3 ay sürdürebilir. 3 ayın sonunda çalışanını işe devam ettirmek zorundadır. Bu aşamada kısa çalışma ödeneği uygulamada olmaması ile birlikte ücretsiz izne çıkarılmak zorunda bırakılan çalışan, ücretsiz izin maaş desteğine başvurmalıdır. Bu süre zarfında istifa edip başka bir iş aramak yerine, 3 ayın sonunda işine devam etmesi çalışmış olduğu yerden çalıştığı yıllara mahsuben kıdem tazminatını kaybetmemesi açısından çok daha sağlıklı olur.

Bu arada önemle belirtmek gerekir ki, işten çıkarma yasağı 30 Hazirana kadar devam etmektedir. Tabi bu süre uzatılır mı, bilinmez.