KİLO VERME DİYETLERİNDE SIK YAPILAN HATALAR

Kilo vermek bilinçli, istikrarlı ve özverili olmayı gerektiren bir süreçtir. Verilen kiloların  yağdan gitmesi, kalıcı olması  ve sağlığı daha iyi hale getirmesini hedeflemeliyiz .Hızlı kilo vermek isteyen bireylerin bu konularda çokça yaptığı hataları şöyle sıralayabiliriz:

1- Az kalorili beslenmek ve aç kalmak

 

Her bireyin günlük alması gereken karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitamin miktarı vardır. Bireyler uzun bir süre alması gerekenden daha az besin alırsa metabolizma hızı yavaşlar. Çok düşük kalorili diyetler yapan kişiler ilk günlerde birkaç kilo verebilirler. Daha sonrasında ise bu bireyler aç kalmasına rağmen kilo verememe durumu yaşanır. Veya açlık atakları sonrasında çok daha fazla yeme ve kilo alma ile sonuçlanır. Az kalorili veya şok diyetler nadir olarak bir uzman kontrolünde  kilo verme süreci durakması halinde uygulanabilir ama sürekli yapılmaması gereken bir beslenme türüdür.

 

2- Ekmek ve karbonhidrat içeren gıdaları beslenme programından çıkarmak

Kilo aldıran besinler deyince akla ilk gelen şey karbonhidratlı besinlerdir. Ancak insan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Ekmek ve karbonhidrat içeren besinlerin tamamen çıkarılması, ana enerji kaynağını kesmek oluyor. Bu durumda vücutta enerji elde edebilmek için kas ve karaciğerdeki glikojen depoları kullanılır. Yani sudan kilo verirsiniz, şişmanlığın nedeni olan yağ dokusu olduğu gibi yerinde kalır. Işte bu yüzden diyet yaparken karbonhidratı ve karbonhidratın en önemli kaynaklarından biri olan ekmeği bırakmamak gerekir. Bu aşamada bireyler doğru karbonhidratı seçmeye çalışmalıdır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği; pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.

 

3-Tek tip beslenmek;

Sağlıklı beslenme de kilo vermeden çok, kilonun yağdan kaybedilmesi önemlidir. Sadece protein, sadece karbonhidrat  ya da sadece sebze tüketilen diyetler kısa sürede hızlı kilo verdirebilir ama bu diyetlerin hepsi vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olmaktadır.  Örneğin gereğinden fazla alınan protein, böbreklere yük binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açmaktadır. Yeteri kadar hayvansal protein tüketmeden devam ettirilen diyetler, insülin gibi protein yapıda olan hormon ve enzimlerin yeteri kadar üretilmemesi ya da çalışmamasına yol açabilmektedir yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açması sebebiyle tek tip beslenmeyi öneren diyetlerden kaçınılmalıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için 4 besin grubunun da tüketilmesi gerekmektedir.

 

4- Ödem yapacağı düşüncesi ile suyu az içmek

Su tüketiminin ödem yaptığı yönünde inanışın aksine, gerekli miktarda su tüketimi vücutta ödem oluşmasını engellemektedir. Yeterli miktarda  tüketilmemesi durumunda  ise hem sindirim sistemini hem de metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Bu yüzden yeterli su tüketimi, ödem ve toksinlerin atılmasından, yağ yıkımının hızlanmasından ve vücut sağlığının iyileşmesi açısından oldukça önemlidir. İhtiyacımız olan su tüketimi ise kilo başına 30 ml olacak şekilde hesaplanabilir.

5 - Yağ yakacağı düşüncesi ile limon, maydanoz ve bitki çaylarının vb. tüketiminde aşırıya kaçmak 

Hiçbir besin tek başına mucize değildir ve yağ yakımı sağlamadığı bilinmelidir. Sirkeli ya da limonlu su tüketimi de tek başına yağ yakımı sağlamamaktadır. Limonun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır ve yağ yakımını desteklemesi için kullanılabilir ancak bu özellik sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile anlam kazanır. Limonlu suyun  uzun süre ve aşırı tüketilmesi mide sorunlarına yol açabilmektedir. Maydanozun  ise idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar kaybı nedeniyle kişi kendini hafiflemiş hissedilebilir ancak  kilo kaybına ve yağ dokusu azalmasına hiç bir faydası yoktur. Bitki çaylarının sadece metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan etkileri vardır fakat hiç bir bitki çayı sağlıklı bir diyet ve fiziksel aktivite olmadan kilo vermeyi sağlamaz.

 6-Light ürünlerle zayıflamaya çalışmak

Diyet ürünlerin kalorisi sıfır değildir sadece kalorisi azaltılmıştır. Bu ürünler diyetin yardımcısı olabilir ancak sadece bu besinleri tüketerek zayılayacağını düşünmek doğru bir yaklaşım değildir. Tüketilen besin her ne kadar enerji anlamında hafifletilmiş olsa da yine de ölçülü kullanılmalıdır aksi takdirde kilo dahi aldırabilir. Amacının üstünde kullanılması ise diyet sürecinden uzaklaşmaya monotınlaşmaya sebep olabilir. Ürünlerin light düşük kalorili olmasından ziyade temiz içerikte olmasına dikkat etmeilyiz ve bu ürünleri de porsiyon kontrolü ile tüketmemiz gerekmekte.

7-Öğün atlamak

Yapılan hataların en önemlilerinden biri de öğün atlamaktır. Pek çok kişide öğün atlandığı zaman kilo verileceği algısı bulunmakta. Ancak öğün atlandığında kan şekerinde düşme olduğu için bir sonraki öğünde besin tüketimi artacak ve vücut yağ depolayacaktır. Bunun sonucunda gün içinde tüketim tek öğünde yoğunlaşınca vücut enerjiyi iadareli kullamaya yönelecek ve metabolizma hızının yavaşlamasıyla kilo verme hızı yavaşlar ya da kilo artışı olabilir. Özellikle kahvaltı öğünü günün en önemli öğünüdür ve Kahvaltının iştah yönetiminde ve kilo kontrolünde etkisi çok büyüktür. Pratik bir kahvaltı tabağıyla ya da bir kahve yanına 1 elma ile de olsa metabolizmanın uyarılması için ana öğünleri atlamayalım.

8- Yemeklerde hiç yağ kullanmamak

Hücre zarının ve hormonların büyük bir kısmı yağdan oluşmaktadır. Hücrelerin ve dolayısıyla vücut fonksiyonlarının düzgün çalışması için beslenmede kaliteli yağlar mutlaka bulunmalıdır. Yağsız beslenmek, yeteri kadar yağ tüketmemek metabolizmayı yavaşlatan ve kilo vermeyi zorlaştıran sebeplerden biridir. Vücut için gerekli olan yağları elde etmek için ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar, avocado,hindisyan cevizi yağı, zeytinyağı gibi besleyici yağlar tüketilmelidir. Bununla birlikte yağların ihtiyaç kadar tüketilmesi tokluk süresini de uzatmaktadır. Yağda eriyen (A,D,E,K)vitaminlerin emiliminin de artması için salatalara zeytinyağı ekleyebiliriz.

9-Meyve tüketiminden kaçınmak

Sağlıklı bir beslenme programında günlük 3 porsiyon sebze 2 porsiyon meyve yer almalıdır yani meyveler diyet proğramının temellerinden birisidir. Meyveler  temel vitamin ve mineral kaynakları olmasının yanında antioksidan içeriği yüksek besinlerdir. Bu özellikleri metabolizmanın hızlanması ve hastalıklara karşı korunmamızı sağlamaktadır. Meyveleri suyu sıkılarak tüketmekten ziyade posasıyla birlikte tüketmek bağısak sağlığı için çok faydalıdır.  Meyve tüketiminde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi posiyon kontrolüdür özellikle Gece geç saatlerde veya gün içinde fazla meyve tüketmenin ise kilo artışına sebep olabileceği akılda tutulmalıdır.

Kilo verme sürecinde kendi kendine diyet uygulamaktansa bir uzmandan yardım almak çok daha sağlıklı, verimli ve kalıcı sonuçlara ulaşmanıza yardımcı olacaktır.