KESİN MİZAN BİLDİRİMİ

 KESİN MİZAN BİLDİRİMİ 1 – 30 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA YAPILMASI GEREKMEKTEDİR

  19.01.2011 tarihli ve 27820 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 403 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından 2010 yılı ve müteakip dönemler için elektronik ortamda bildirilecek olan "Kesin Mizan Bildirimi"nin gönderilmesinde uygulanacak usul ve esaslara ilişkin düzenleme yapılmıştır.

  Bu çerçevede söz konusu tebliğde belirtilen kurumlar vergisi mükelleflerinin 1-30 Nisan tarihleri arasında kesin mizan bildirimlerini, ilgili tebliğin ekinde yer alan “Kesin mizan Formatı”na uygun olarak elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir.

 

Esas Olarak Kesin Mizan Bildirimini Kimler-Hangi Mükellefler- Vermek Zorundadır?

 

Esas olarak, bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri elektronik ortamda kesin mizan bildirimi vermek zorundadırlar.

 

 

Kesin Mizan Bildirimi Verme Zorunluluğu Olmayan Mükellefler Kimlerdir?

 

Bilanço esasına göre defter tutmakla beraber faaliyet konuları itibariyle farklı muhasebe tekniğini kullanmak durumunda bulunan;

-Bankalar,

-finansal kiralama ve

-faktoring şirketleri,

-finansman şirketleri,

-sigorta şirketleri,

-menkul kıymet yatırım fonları,

-yatırım ortaklıkları ve aracı kurumlar,

- emeklilik yatırım fonları ile emeklilik şirketlerinin

kesin mizan verme yükümlülükleri bulunmamaktadır.

 

Kesin Mizan Bildirim Şekli Nasıl Olacaktır?

 

Elektronik ortamda gönderilecek kesin mizanların 403 Sıra No.lı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan "Kesin Mizan Bildirim Formatı"na uygun olarak elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir.

 

Kesin Mizan Bildirimi Ne Zaman Verilecektir?

 

Bildirimler gelir vergisi mükellefleri için 1-31 Mart tarihleri arasında, kurumlar vergisi mükellefleri için ise 1-30 Nisan tarihleri arasında yapılacaktır. Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler de bildirimlerini kendi gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi içinde vermek zorundadırlar.

 

Kesin Mizan Bildirimine İlişkin Hatalı Bir İşlem yapıldığında Düzeltme İşlemi Nasıl Olacaktır?

Elektronik ortamda bildirimlerin onaylanmasından sonra, hatalı verildiği anlaşılan bildirimler için düzeltme bildirimi verilmesi gerekmektedir. Düzeltme işleminde ilk bildirim tamamen iptal edilmekte ve ikinci defa verilen bildirim geçerli kabul edilmektedir. Bu sebeple, düzeltme yapması gereken mükelleflerin, yeni bildirimi, daha önce bildirimde bulunulmamış gibi tüm bilgileri içerecek şekilde doldurmaları gerekmektedir.

 

 

İlgili Bildirime İlişkin Cezai Yaptırım Ne olacaktır?

 

 

Bildirimlerini elektronik ortamda belirlenen süre içinde vermeyen veya eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355 inci maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürelerin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak takip eden 15 gün içinde verilmesi halinde ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanacaktır.

 

Mehmet KALKINOĞLU

Mazars/Denge Gaziantep Ortak/YMM-CPA

Eski Baş Hesap Uzmanı

Eski Vergi Baş Müfettişi

MSTM (Master Of Science İn Technology Management)