KAPLAMA DİŞ NEDİR?

Dişlerin çeşitli sebeplerle madde kaybına uğradığı veya estetik amaçla üstlerine değişik maddelerden yapılan restorasyonlara diş kaplaması denilmektedir.

Kaplama Diş Kimlere,Hangi Durumlarda Yapılır?

Dişlerde ortaya çıkan;çatlak,çürük,kırık,sararma ve çarpma sonucunda oluşan tahribat gibi nedenlerle dişlere kaplama yapılması ihtiyacı doğabilmektedir.

Diş Kaplama Çeşitleri

1)Metal Destekli Porselenler

En ekonomik,en fazla bilinen ve geleneksel olan porselen çeşididir.Metal destekli kaplamalar,porselenin altına metal alaşım konularak yapılır.

İçerisinde bulunan metal nedeniyle  estetik olarak dezavantajlı olsa da,bu kaplama fiyatının ucuz olması ve dayanıklılık sorununun olmaması tercih edilme sebeplerinin başında gelir.

2)Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyum doğada bulunan beyaz renkli bir materyaldir.Zirkonyum alt yapılı porselenler estetik,olması nedeniyle ön dişlerde rahatlıkla kullanılabilir.Aynı zamanda çok sağlam olduğundan ,arka dişlerde de kullanıma uygundur.Doğal diş görünümünün olması,diş eti kenarında renk değişikliği ve diş eti çekilmesi durumlarını yaratmaması en büyük avantajlarındandır.

Tüm bu nedenlerden dolayı,hastalar ve diş hekimleri bu kaplama çeşidini çok sık tercih ederler.

3)E-max Kaplama

E-max çeşidi yeni nesile en uygun olan kaplama çeşididir.Özellikle ön dişlerde estetik görünüm sağlamak amacıyla tercih edilir.Bu dişler tamamen seramik kullanılarak yapılır.Seramikten üretilirken içerisine cam partikülleri katılarak üretilir.

Böylece çok daha doğal ve şeffaf bir görünümü vardır.Bu türde,metal ve zirkonyumda olduğu gibi altyapı kullanımına ihtiyaç duyulmaz.

Diş Kaplaması Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Dişlerin birtakım nedenlerden dolayı çeşitli yıpranma ve kayıplara uğraması neticesinde uygulanan diş kaplama tedavisi,hasta için hassas bir süreci de beraberinde getirmektedir.Çünkü bu aşamadan sonra mutlaka dişlerin bakımına her zaman yeterince özen gösterilmesi ve kontrol edilmesi gerekir.Diş kaplama sonrası dişlerin bakımına gereken önemin verilmemesi neticesinde birtakım sorunlar baş gösterebilmektedir.Bunlar arasında;uygulanan kaplamalarda çeşitli lekelerin oluşması ,çürüklerin oluşması ya da ağız içiyle alakalı bazı sorunların ortaya çıkabilmesi ihtimali yer almaktadır.Tüm bu nedenlerden dolayı bu süreçte iyi bir hassasiyet göstermeli ve ağız ve diş bakımının üzerinde yeterince durulması  gerekmektedir.