Kadınlar, kapitalist patriyarkal düzene karşı emeğine sahip çıkmaya çalışırken, bedenlerine yönelik baskılara da direnmeye devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile Gaziantep-Kilis Tabip Odası, kadınların bedenleri ve emekleri üzerindeki baskılara karşı ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, kadınların üreme hakları, sağlık hizmetlerine erişimi ve çalışma hayatındaki eşitsizliklere dikkat çekildi.

Ağır hasarlı bina yıkımında çökme meydana geldi Ağır hasarlı bina yıkımında çökme meydana geldi

Kadın Haklarına Müdahale Artıyor

Son yıllarda hükümetin kadın bedeni ve emeği üzerindeki politikalarının artarak devam ettiğine vurgu yapılan açıklamada, kürtaj hakkının kamu hastanelerinde fiilen erişilemez hale geldiği, kadınların doğum yöntemlerine dahi müdahale edildiği ve sağlık politikalarının kadın sağlığını yeterince gözetmediği belirtildi. 2024 yılı sonunda açıklanan “Normal Doğum Eylem Planı”, “Aile Enstitüleri” ve “Nüfus Politikaları Kurulu” gibi uygulamalarla kadınların nüfus artışı hedeflerinin merkezine yerleştirildiği ifade edildi.

Kadınlar Sağlık Hakkına Erişemiyor

Kadın sağlığını ilgilendiren birçok temel sağlık hizmetine erişimin kısıtlandığına dikkat çekilen açıklamada, HPV aşısının ücretsiz hale getirilmesi gerektiği ve üreme sağlığı hizmetlerinin birinci basamaktan itibaren erişilebilir olması gerektiği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesi, 6284 sayılı kanunun etkin uygulanması ve kadınların çalışma hayatında maruz kaldığı şiddet ve mobbingin önlenmesi gerektiği belirtildi.

LGBTİ+ Hakları Tehlike Altında

Yayımlanan bildiride, 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesiyle birlikte LGBTİ+ bireylerin mevcut haklarının dahi hedef alındığına dikkat çekildi. Hazırlanan yasa tasarılarında LGBTİ+ bireylerin sağlık ve yurttaşlık haklarının kısıtlanması, hatta “LGBTİ+” ifadesinin yasaklanmasının öngörüldüğü belirtildi.

"Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkün!"

Türk Tabipleri Birliği Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu ile Gaziantep-Kilis Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, kadınlar ve LGBTİ+ bireyler için eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde sağlık hizmeti talepleri yinelendi. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi için patriyarkal hegemonik dilden vazgeçilmesi, cinsiyet eşitliğine dayalı tıp eğitiminin sağlanması, ücretsiz üreme sağlığı hizmetlerinin sunulması ve kadınların çalışma hayatındaki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiği belirtildi.

Kadınlar, haklarına yönelik saldırılara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini vurgularken, herkes için daha adil bir sağlık sisteminin mümkün olduğu mesajı verildi.

Kaynak: Haber Merkezi